Vijesti


Raspisana potjernica za Veliborom Bogdanovićem 2. Septembra 2011. Članak Na zahtjev Državnog suda, raspisana je međunarodna potjernica za Veliborom Bogdanovićem, nepravomoćno osuđenim na šest godina zatvora za zločine nad civilima počinjene 1993. u Mostaru, potvrđeno je iz ove institucije.
Lokalno pravosuđe: 16 godina od stradanja na Markalama 26. Augusta 2011. Članak Porodice stradalih i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo (KS) u nedjelju, 28. augusta ove godine, okupit će se kod sarajevske Gradske tržnice u znak sjećanja na 43 ubijena civila.
Karadžić: Ponovo pozivanje 11 svjedoka 26. Augusta 2011. Članak Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da pozove 11 svjedoka Tužilaštva, koji su svjedočili o događajima vezanim za Sarajevo, kako bi ih dodatno ispitao.
Mladić: Zdravstvena ograničenja 26. Augusta 2011. Članak Branko Lukić, branilac Ratka Mladića, kazao je za BIRN – Justice Report kako je zbog zdravstvenog stanja bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske primoran s njim raditi “u kratkim sesijama”.
Ratko Mladić traži skidanje lisica i kaiševa 26. Augusta 2011. Članak Na prvoj statusnoj konferenciji pred Haškim tribunalom, Ratko Mladić se požalio Pretpretresnom vijeću što mora nositi lisice i kaiševe prilikom transporta iz pritvorske jedinice do sudnice.
Karadžić: Batine jeftinije od metka 26. Augusta 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedoci Haškog tužilaštva govorili su o zatvaranju, premlaćivanju i ubijanju bošnjačkog stanovništva u Vlasenici i Bratuncu 1992. godine.
Dronjak: Ubistvo jedinog sina 25. Augusta 2011. Članak Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine u Drvaru da je ljut na optuženog Ratka Dronjka jer mu je “lično” ubio jedinog sina.
Macić: Brutalan odnos prema logorašima 25. Augusta 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je čuo kako je optuženi Eso Macić, kojeg je prepoznao u sudnici, učestvovao u premlaćivanju zatočenika u logoru Čelebići.
Pronađeni posmrtni ostaci na području Doboja 25. Augusta 2011. Članak Na ekshumaciji na području lokaliteta Kladari i Rišetić u blizini Doboja, pronađeni su posmrtni ostaci žrtava zločina iz proteklog rata.
Kornjača i ostali: Haos u Čajniču 23. Augusta 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, tri svjedoka Tužilaštva BiH su kazala da su čuli kako su optuženi Milun Kornjača, Milorad Živković i Duško Tadić krivi za odvođenja i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti počinjena 1992. godine.