Vijesti


Avdović i Vintila: Užasni bolovi nakon premlaćivanja 25. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da ga je Iulian Vintila tukao dok je bio zatočen u tom objektu.
Mladić: UNPROFOR vjeruje samo dokazima 25. Januara 2013. Članak Unakrsno ispitujući bivšeg komandanta UNPROFOR-a u BiH Ruperta Smitha, Odbrana Ratka Mladića nastojala je osporiti njegovu tvrdnju da su srpske snage u ljeto 1995. ispalile granatu koja je na sarajevskoj tržnici Markale ubila i ranila desetine građana.
Mladić: Granata doletjela iz pravca srpskih položaja 24. Januara 2013. Članak U posljednjem dijelu trodnevnog svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, francuski oficir UNPROFOR-a izjavio je da je istragom utvrđeno da je drugu eksploziju kod tržnice Markale u avgustu 1995. izazvala granata ispaljena iz pravca položaja Vojske Republike
Karadžić: General oduševljen znanjem ABiH 24. Januara 2013. Članak Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević negirao je, kao svjedok Odbrane Radovana Karadžića, da su njegove snage 1994. i 1995. hotimično granatirale i gađale snajperima civile u Sarajevu.
Živković i Tadić: Završne riječi 6. februara 24. Januara 2013. Članak Nakon što je Sud BiH ispitao vještaka vojne struke na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, završna riječ Tužilaštva BiH zakazana je za 6. februar.
Lokalno pravosuđe – Marković: Tortura u Sokocu 24. Januara 2013. Članak Na suđenju Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, vještaci Optužbe su kazali da svjedok Hasan Dugić ima simptome posttraumatskog stresnog poremećaja koji je prouzrokovan hapšenjem, pritvaranjem i torturom 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Marković: Početak suđenja u februaru 24. Januara 2013. Članak Suđenje Mladenu Markoviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Višegrada, počet će 19. februara pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.
Silos: Ubistva i maltretiranja na kopanju rovova 24. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Slavoljub Krivić je izjavio da su zatočenici vođeni da obavljaju radove, gdje su se dešavala ubistva, ranjavanja i maltretiranja.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Kadić negirao krivicu 24. Januara 2013. Članak Asim Kadić izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Zenici da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Visokom.
Krsmanović: Crna vijest za mještane Sjeverina 22. Januara 2013. Članak Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu izjavio je da je njegov brat u oktobru 1992. godine otet iz autobusa i da je čuo da je kasnije, zajedno sa drugim Bošnjacima, ubijen u Višegradu.