Vijesti


Sud nenadležan za zločin protiv civila 26. Marta 2013. Članak Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo je optužnicu protiv Fadila Dajića i Vahida Hadrovića zbog zločina protiv civila u Kaknju.
Ubistvo sina u Omarskoj 26. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Miloradu Tadiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Odbrane je rekao da je vidio kako grupa vojnika i policajaca premlaćuje zatvorenike u logoru Omarska, ali da među njima nije vidio optuženog.
Konjević negirao krivicu 26. Marta 2013. Članak Svjedočeći u svoju korist pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, optuženi Milinko Konjević izjavio je da nije ubio Remziju Hajdarevića.
Zarobljenici nisu maltretirani u Smolući 26. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin protiv zarobljenika u selu Smoluća (općina Kalesija), osam svjedoka Odbrane izjavili su je da je prema zarobljenim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) iz Tinje (općina Srebrenik), postupano prema pravilima i da nisu čuli d
Slike polumrtvog brata 26. Marta 2013. Članak Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, svjedok Hilmija Alihodžić izjavio je da je njegov brat bio jedan od civila iz Sjeverina (Srbija) koji su oteti iz autobusa i koji do danas nisu pronađeni.
Potvrđena optužnica protiv Zorana Milića 26. Marta 2013. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu kojom se Zoran Milić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti za zločine na području Busovače počinjene 1993. godine.
Sljedeće sedmice: Presuda za zločine na Grbavici 25. Marta 2013. Članak Sud BiH će u petak, 29. marta, izreći presudu Veselinu Vlahoviću zvanom Batko za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići počinjene 1992. godine.
Karadžić: Dobrovoljni odlazak iz Bijeljine 25. Marta 2013. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, optuženom za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, svjedok Odbrane Dragomir Ljubojević izjavio je da su bošnjački civili iz Bijeljine odlazili svojom voljom, a ne pod prisilom.
Muslimanski ekstremisti krivi za sukob 24. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, dvojica svjedoka Odbrane negirali su odgovornost srpske strane za sukobe u Bijeljini u proljeće 1992. godine, tvrdeći da su ih izazvali muslimanski ekstremisti.
Nihadove prijetnje 22. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se prijetnji koje je Nihad Bojadžić uputio zarobljenicima.