Vijesti


Mape napada na Srebrenicu 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Haško tužilaštvo prezentiralo je mape na kojima je komanda Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. planirala ofanzivu na Srebrenicu.
Pomoć Bošnjacima da napuste Bijeljinu 7. Marta 2013. Članak Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, ljekar iz Bijeljine Milivoje Kićanović opovrgavao je navode optužnice da su srpske snage protjerivale Bošnjake iz tog grada, tvrdeći da su im “pomagale” da odu.
Predlaganje etničkog čišćenja 7. Marta 2013. Članak Unakrsno ispitujući svjedoka odbrane Momira Bulatovića na suđenju Radovanu Karadžiću, tužioci su bivšeg predsjednika Crne Gore suočili sa dokumentima u kojima je osuđivao vođe bosanskih Srba, sugerišući da su umiješani u etničko čišćenje.
Zatražena oslobađajuća presuda 7. Marta 2013. Članak U završnom izlaganju, Odbrana optuženog Milorada Živkovića zatražila je da Sud BiH oslobodi njihovog branjenika krivice za zločine u Čajniču.
Osporavanje zapisnika 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Goran Stanišić govorio je o načinu sačinjavanja zapisnika prilikom istražnih radnji i saslušanja svjedoka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA
Šamaranje zatvorenika 7. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, dva svjedoka Optužbe su kazali da su tokom zarobljeništva u Gornjem Rahiću (opština Brčko), vidjeli da su optuženi šamarali zarobljenike srpske nacionalnosti.
Potvrđena optužnica protiv Fahrudina Alića 7. Marta 2013. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Fahrudina Alića, bivšeg pripadnika Vojne policije Teritorijalne odbrane BiH, koja ga tereti da je 1992. godine učestvovao u zločinima u kasarni “Viktor Bubanj”.
Odbrana traži blažu kaznu 7. Marta 2013. Članak Odbrana Stipe Krište zatražila je od Vrhovnog suda FBiH da smanji kaznu optuženom za zločin počinjen u Gornjem Vakufu, čemu se usprotivila Optužba smatrajući da je kazna adekvatna počinjenom djelu.
Zarobljenici s povredama 6. Marta 2013. Članak Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je čuo da je optuženi Edin Džeko bio u grupi vojnika koja je u drugoj polovini 1993. “malo” maltretirala hrvatske zarobljenike u Jablanici.
Strah od optuženog 6. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u Bratuncu, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je kako je 1992. godine vidjela optuženog Najdana Mlađenovića, ali da u ranijim iskazima to nije smjela spominjati, jer ju je bilo strah.