Vijesti


Odgođeno suđenje Radojkoviću 1. Aprila 2013. Članak Suđenje Dejanu Radojkoviću za zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine odgođeno je pred Okružnim sudom u Bijeljini dok Sudsko vijeće ne donese odluku o statusu svjedoka.
Krstić optužen za nepoštovanje suda 30. Marta 2013. Članak Haški tribunal optužio je za nepoštovanje suda generala u penziji Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića zato što je dva puta odbio da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozvoljava.
Luka Perić negirao krivicu 30. Marta 2013. Članak Pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Luka Perić izjasnio se da nije kriv za zločine počinjene na području Gabele u srpnju 1993. godine.
Haag finansira odbranu većine optuženih 29. Marta 2013. Članak Haški tribunal finansirao je odbranu većine optuženih za ratne zločine, ali podaci o ukupnom iznosu izdvojenih sredstava ne mogu biti objavljeni.
Početak izvođenja dokaza Odbrane za zločine u Stocu i Čapljini 29. Marta 2013. Članak Naredne sedmice pred Sudom BiH počinje dokazni postupak Odbrana Veselka Raguža i Ive Raguža, optuženih za zločine u Stocu i Čapljini.
Tužilaštvo BiH traži dokaze protiv Samira Honde 29. Marta 2013. Članak Nakon što je uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je počinio zločine u logoru “Čelebići” kod Konjica, Tužilaštvo BiH je od srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine zatražilo dokaze protiv njega.
Maksimalna kazna za svirepe zločine 29. Marta 2013. Članak Sud BiH osudio je Veselina Vlahovića zvanog Batko na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora za zločine nad civilima na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.
I dalje nedostupni 29. Marta 2013. Članak Nedeljko Milidragović i Aleksa Golijanin optuženi za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, koji se nalaze u Srbiji, nisu se pojavili pred Sudom BiH na ročištu za izjašnjenje o krivnji.
Bez saznanja o naredbama komandnog kadra 28. Marta 2013. Članak Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da su u julu 1995. godine zarobljenici iz Srebrenice dovedeni u Petkovce kod Zvornika i ubijeni.
Svjedok se više ničega ne sjeća 28. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločin u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH nije mogao potvrditi da je u Koštanoj bolnici vidio optuženog Veselka Raguža nakon hapšenja, iako ga je u ranijem iskazu spominjao.