Vijesti


Nesposoban za suđenje 5. Aprila 2013. Članak Na suđenju Milanu Markoviću za zločine na području Sokoca, vještak sudske medicine kazao je da optuženi nije sposoban pratiti suđenje.
Kreso negira tvrdnje Petra Kovačevića 4. Aprila 2013. Članak Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da se ova institucija od početka zalagala da postupci za ratne zločine i organizovani kriminal budu tretirani kao predmeti od javnog interesa, ali da je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH insistirala
Pucnjava u Sijekovcu 4. Aprila 2013. Članak Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za ubistva i druge zločine počinjene na području Bosanskog Broda, kazao je da je u martu 1992. godine otišao iz Sijekovca nakon što je došlo do “pucnjave” u tom selu.
Mobilnost svih vojnika 4. Aprila 2013. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Optužbe rekao je da je nakon napuštanja linije 19. jula 1995. godine, od ljudi čuo da su neki zarobljenici ubijeni na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik), a potom zakopani.
Mladić “zločestog ponašanja” 4. Aprila 2013. Članak Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je bio maltretiran tokom zatočenja u trapu Rogića kuća u Jablanici nakon hapšenja u septembru 1993. godine.
Svjedok nije viđao optuženog 4. Aprila 2013. Članak Prvi svjedok Odbrane Veselka Raguža, kojem se sudi za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, rekao je da optuženog nije vidio 13. jula 1993. godine u Koštanoj bolnici u Stocu.
Bez saznanja o selu Brdo 4. Aprila 2013. Članak U nastavku svjedočenja, optuženi Milun Kornjača kazao je da mu nije poznato da su civili iz sela Brdo u blizini Čajniča tokom 1992. godine zatvarani u metalni kontejner na Mostini.
Ubrzano rješavanje predmeta 4. Aprila 2013. Članak U Odsjeku za ratne zločine u Kantonalnom tužilaštvu u Zenici smatraju da su tokom protekle godine postigli izuzetne rezultate unatoč problemima kao što su nedovoljan broj tužilaca i neadekvatan prostor za rad.
Bez saznanja o zločinima u Batkoviću 3. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane Gojko Čekić je rekao da se prema ratnim zarobljenicima u “sabirnom centru” Batković kod Bijeljine postupalo u skladu sa Ženevskim konvencijama.
Akti sabotaže i terorizma 3. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, Milovan Bjelica, svjedok odbrane, negirao je odgovornost srpskih vlasti u Sokocu za zločine i odlazak Bošnjaka iz te opštine 1992. godine.