Terorizam – Vijesti


Policijski službenik kažnjen zbog podrške Bilalu Bosniću 25. Marta 2022. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona disciplinski je kaznilo policijskog službenika Ahmeda Mačka zbog podrške koju je na društvenim mrežama tokom prošle godine uputio Bilalu Bosniću, osuđenom za poticanje na terorizam.
Italija u Bariju uhapsila četvero Albanaca osumnjičenih za terorizam 15. Marta 2022. Italijanska policija je u ponedjeljak saopštila da je uhapsila četvoro albanskih državljana u Bariju zbog sumnje da su prikupljali novac za jednog ekstremističkog imama, koji se nalazi u zatvoru u Albaniji, te da su bili u posjedu propagandnog materijala ISIL-a.
Kosovo nije uspjelo rehabilitovati osuđene za terorizam u zatvoru, otkriva BIRN 11. Marta 2022. Izvještaj BIRN-a i drugih grupa kaže da Kosovo ne radi dovoljno na prekvalifikaciji osuđenih boraca – povratnika iz ratnih zona, što bi im omogućilo da se ponovo prilagode normalnom životu i radu u toj zemlji.
Sljedeće sedmice završne riječi na suđenjima za zločine u Bužimu i Sarajevu 7. Januara 2022. Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mehmeda Aleševića za zločine počinjene u Bužimu, kao i u predmetu za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen u Velikom parku u Sarajevu.
Obustavljena istraga protiv Zikrije Krkića zbog finansiranja terorizma 6. Januara 2022. Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Zikrije Krkića po prijavi koju je protiv njega podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog finansiranja terorističkih aktivnosti.
Jahja Vuković Potvrđena oslobađajuća presuda Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji 5. Januara 2022. Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Jahja Vuković oslobođen optužbe za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, potvrdio je njegov branilac za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
SAD: Optužnica za terorizam protiv muškarca iz BiH 23. Decembra 2021. Federalni sud u Kentuckyju objavio je optužnicu kojom se Mirsad Hariz Adem Ramić tereti za pružanje materijalne podrške takozvanoj Islamskoj državi Iraka i al-Shama (ISIL), koja je označena kao strana teroristička organizacija, objavljeno je na stranici Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Pristup stranim borcima kroz tranzicijsku pravdu fokus stavlja na prevenciju: ICTJ 20. Decembra 2021. Pristup povratnicima sa stranih ratišta kroz prizmu tranzicijske pravde pomjera fokus sa sigurnosti i kažnjavanja na pravdu i prevenciju te može spriječiti ponavljanja nasilja, navodi se u novom izvještaju Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu (ICTJ).
Ljevičarski ekstremizam u blagom porastu ali sa relativno niskim nasiljem 30. Novembra 2021. Uprkos sumnjama među određenim državnim zvaničnicima da se nedovoljno pažnje posvećuje ljevičarskom ekstremizmu, on se ne može porediti sa desničarskim ili džihadističkim nasilnim ekstremizmom, navodi se u publikaciji Međunarodnog centara za protuterorizam.
Sud BiH izlaz Ukinut pritvor optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti 23. Novembra 2021. Državni sud je uvažio prijedlog Odbrane te ukinuo pritvor Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.