Terorizam – Suđenja


Osuđenik za ratovanje u Siriji traži oslobađanje od obaveze naknade troškova postupka 8. Marta 2021. Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iznesena je žalba na troškove krivičnog postupka koji se vodio protiv Emira Ališića, osuđenog nakon priznanja krivice na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe u Siriji.
Počelo suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama u Siriji 2. Marta 2021. Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.
Prihvaćen Labidijev sporazum o priznanju krivice za ratovanje u Siriji 25. Februara 2021. Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Hamza Labidi, optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, sklopio s Državnim tužilaštvom, koje je zatražilo godinu dana zatvora.
Vještak na suđenju za ratovanje u Siriji: Vojne dužnosti primarne 23. Februara 2021. Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, vještak Vlado Azinović kazao je da je u Islamskoj državi svaki muškarac primarno bio vojni obveznik, iako je mogao obavljati i civilne dužnosti.
sudnica Toni Bašić, optužen za terorizam, negirao krivicu 22. Februara 2021. Pred Sudom Bosne i Hercegovine Toni Bašić se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.
Presuda za sedam dana: I Tužilaštvo i Odbrana traže kaznu za Keserovića zbog ratovanja u Siriji 18. Februara 2021. U završnim riječima na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrana optuženog su zatražili osuđujuću presudu.
Keserović: Sredinom februara završne riječi na suđenju za ratovanje u Siriji 4. Februara 2021. Svjedok Odbrane ispričao je da je u Siriji, u bolnici u kojoj je radio, nekoliko puta vidio Jasmina Keserovića, optuženog pred Državnim sudom za pridruživanje ISIL-u, kao i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Optuženi za ratovanje u Siriji Jahja Vuković negirao krivicu 2. Februara 2021. Jahja Vuković zvani Abdulaziz negirao je krivicu za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.
Keserović: Optuženi kao prevodilac u jedinici u Siriji 28. Januara 2021. Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je u Siriji viđao optuženog Jasmina Keserovića, za kojeg je čuo da je zbog poznavanja arapskog jezika bio desna ruka Gorana Pavlovića.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji 28. Januara 2021. Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu kojom je Senad Kasupović osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi.