Terorizam – Suđenja


Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za Jasmina Keserovića, a Odbrana oslobađanje za ratovanje u Siriji 9. Juna 2021. Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo strožiju kaznu za Jasmina Keserovića, prvostepeno osuđenog na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila njegovo oslobađanje ili ponovno održavanje postupka za tačku optužnice koja se odnosi na javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Senada Kasupovića, Odbrana oslobađanje 28. Maja 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u žalbi Apelacionom odjeljenju Državnog suda zatražilo strožiju kaznu za Senada Kasupovića, osuđenog nepravosnažno na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude i njegovo oslobađanje ili ponavljanje postupka.
Milarem Berbić zadnji advokat Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji 19. Maja 2021. Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milarema Berbića na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a.
Milarem Berbić zadnji advokat Berbić: Presuda za ratovanje u Siriji zakazana za 19. maj 17. Maja 2021. Tokom iznošenja završne riječi na suđenju za ratovanje u Siriji, Državno tužilaštvo zatražilo je da se Milarem Berbić proglasi krivim za pridruživanje stranim formacijama i da mu se izrekne kazna u skladu s počinjenim djelima, dok je Odbrana tražila da se optuženi oslobodi krivnje. Sudsko vijeće je nakon završnih riječi izricanje presude zakazalo za 19. maj.
Tužilaštvo traži produžavanje pritvora za Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića 12. Maja 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produžavanje pritvora zbog mogućnosti bjekstva ili ponavljanja krivičnog djela za Edina Mehmediku, Harisa Špagu, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića, za koje postoji osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.
Ni Tutmić ni Tužilaštvo se nisu pojavili na žalbenoj sjednici 12. Aprila 2021. Osuđeni Mehmed Tutmić uložio je žalbu na jedinstvenu kaznu koja mu je izrečena po presudama Suda Bosne i Hercegovine zbog ratovanja u Siriji i Opštinskog suda u Zenici zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ali se na sjednici Apelacionog vijeća nije pojavila nijedna od stranaka.
Berbić: Završne riječi za ratovanje u Siriji 8. aprila 31. Marta 2021. Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok kazao je da je zajedno s Berbićem bio u jedinici Gorana Pavlovića i da su zajedno išli na straže, te da su pripadnici ove jedinice nosili uniforme i oružje.
Konstatovana specifična uračunljivost Jahje Vukovića i predložen sporazum o priznanju krivice 30. Marta 2021. Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je kod optuženog Jahje Vukovića konstatovala specifičan oblik uračunljivosti za počinjenje krivičnog djela s obzirom da je imao 14 godina kada je otišao u Siriju.
Berbić: Optuženi u uniformi i s naoružanjem 25. Marta 2021. Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, pročitane su izjave svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojima su kazale da je jedno vrijeme prilikom boravka u Siriji optuženi bio naoružan i u unifomi, ali da im nije poznato da je bio vojno aktivan.
Pretpostavka o Jahji Vukoviću na snimku objavljenom na Telegram profilu “Abdulaziz” 16. Marta 2021. Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu, govorili o uviđajnim radnjama koje su poduzeli u vezi sa snimkom objavljenim na društvenoj mreži Telegram na kojem se vide tri osobe, oružje i zastava.