Terorizam – Suđenja


Konstatovana specifična uračunljivost Jahje Vukovića i predložen sporazum o priznanju krivice 30. Marta 2021. Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je kod optuženog Jahje Vukovića konstatovala specifičan oblik uračunljivosti za počinjenje krivičnog djela s obzirom da je imao 14 godina kada je otišao u Siriju.
Berbić: Optuženi u uniformi i s naoružanjem 25. Marta 2021. Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, pročitane su izjave svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojima su kazale da je jedno vrijeme prilikom boravka u Siriji optuženi bio naoružan i u unifomi, ali da im nije poznato da je bio vojno aktivan.
Pretpostavka o Jahji Vukoviću na snimku objavljenom na Telegram profilu “Abdulaziz” 16. Marta 2021. Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu, govorili o uviđajnim radnjama koje su poduzeli u vezi sa snimkom objavljenim na društvenoj mreži Telegram na kojem se vide tri osobe, oružje i zastava.
Za postupak protiv Begzada Spahića ključna dokumentacija iz Turske 11. Marta 2021. Na ročištu održanom povodom prijedloga za određivanje pritvora Begzadu Spahiću, kojeg Državno tužilaštvo sumnjiči za pripadništvo ISIL-u, rečeno je da se u narednom periodu čeka dokumentacija iz Turske, na osnovu koje će se utvrditi da li je za isto djelo njemu već suđeno u drugoj zemlji.
Osuđenik za ratovanje u Siriji traži oslobađanje od obaveze naknade troškova postupka 8. Marta 2021. Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iznesena je žalba na troškove krivičnog postupka koji se vodio protiv Emira Ališića, osuđenog nakon priznanja krivice na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe u Siriji.
Počelo suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama u Siriji 2. Marta 2021. Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.
Prihvaćen Labidijev sporazum o priznanju krivice za ratovanje u Siriji 25. Februara 2021. Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Hamza Labidi, optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, sklopio s Državnim tužilaštvom, koje je zatražilo godinu dana zatvora.
Vještak na suđenju za ratovanje u Siriji: Vojne dužnosti primarne 23. Februara 2021. Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, vještak Vlado Azinović kazao je da je u Islamskoj državi svaki muškarac primarno bio vojni obveznik, iako je mogao obavljati i civilne dužnosti.
sudnica Toni Bašić, optužen za terorizam, negirao krivicu 22. Februara 2021. Pred Sudom Bosne i Hercegovine Toni Bašić se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.
Presuda za sedam dana: I Tužilaštvo i Odbrana traže kaznu za Keserovića zbog ratovanja u Siriji 18. Februara 2021. U završnim riječima na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrana optuženog su zatražili osuđujuću presudu.