Hronologija podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu na Zapadnom Balkanu

Od 24. februara, kada je Rusija napala Ukrajinu, u šest zemalja Zapadnog Balkana gdje Ruska Federacija ima jak uticaj organizovani su skupovi podrške. BIRN BiH pratio je ove skupove uživo ali i podršku na internetu. U ovoj hronologiji možete pronaći detalje o skupovima i desničarskim organizacijama koje podršava invaziju. Sadržaj se redovno osvježava novim podacima.

Nekoliko dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, u Nikšiću je organizovan jedan od prvih skupova u znak podrške Rusiji, gdje se oko stotinjak građana okupilo na Trgu Šaka Petrovića te noseći transparent “Srbi u Crnoj Gori, Rusi u Ukrajini” i uzvikujući “Sve je Rusija, samo je Kosovo Srbija”, “Putine Srbine”, pružilo podršku Rusiji.

Organizator: „Slobodni građani Nikšića“, Veselin Đoković

Nikšić, Crna Gora, 28. februar 2022.


Podgorica, Crna Gora, 2. mart 2022.


Na skupu u Podgorici bili su vidljivi isti transparenti koji su viđeni u Nikšiću nekoliko dana ranije. Protestna šetnja i skup održani su i ispred Skupštine Crne Gore. Balkan Insight je identifikovao članove Noćnih vukova, odnosno crnogorskog ogranka ruske motociklističke grupe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Radio Slobodna Evropa identifikovao je pripadnike neformalnih grupa bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Organizator: Neidentifikovan
Identifikovani učesnici: Noćni vukovi, Ravnogorski pokret, pjesnik Slavko Perosević, Mileta Pavićević iz Ravnogorskog pokreta, Veselin Đoković.


Protest u Beogradu najavljivan danima ranije rezultirao je najmasovnijim okupljanjem kod Spomenika caru Nikolaju Romanovu. BIRN BiH je identifikovao više ekstremističkih i krajnje desničarskih organizacija i pojedinaca, od ranije poznatih po širenju anti LGBT poruka, anti NATO i anti EU poruka, kao i organiziranju i prisustvovanju antivakserskim protestima. Učesnici skupa imali su simbol “Z” – “Za pobjedu” na svojoj odjeći, a tokom protesta se čula podrška “majci Rusiji”, Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, te potreba za “denacifikacijom Ukrajine”.


Beograd, Srbija, 4. mart 2022.


Bratunac, BiH, 4. mart 2022.


Prvi protest podrške Rusiji u Bosni i Hercegovini organiziralo je udruženje “Istočna alternativa” iz Bratunca. Sa ciljem podrške Vladimiru Putinu i Ruskoj Federaciji, predvođeni Vojinom Pavlovićem, predsjednikom ovog udruženja, u centru grada okupili su se oni koji se protive NATO proširenju.

Ovo udruženje djeluje na saradnji s Rusijom i bratskim zemljama za Republiku Srpsku.


Nekoliko stotina građana Bijelog Polja okupilo se u centru kako bi poslali poruku podrške Rusiji i ruskom narodu. Oni su tokom okupljanja isticali zastave Rusije i Srbije, uzvikivali parole “Rusija, Srbija”, “Krim je Rusija”, “Kosovo je Srbija”, a pojedinci su palili i baklje. Parolama su negodovali i zbog odluke Ministarstva vanjskih poslova, kojom je Viktor Antipina, diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovan u Crnoj Gori proglašen za personu non grata. Jedan od učesnika Neđeljko Grandov za lokalni medij je kazao da smatraju da se “braća Rusi bore za iste nacionalne ideje koje i mi Srbi u Crnoj Gori treba da zastupamo, zato smo večeras tu da ih podržimo”.

Organizator: Neidentifikovan
Identifikovani učesnici: Neđeljko Grandov, Aleksandar Konatar.


Bijelo Polje, Crna Gora, 4. mart 2022.


Beograd, Srbija, 5. mart 2022.


Dan nakon najmasovnijih protesta održanih u Beogradu, ispred kancelarije NATO-a u Bogradu, pripadnici organizacije Srbska akcija održali su skup sa porukom “NATO zločinci krivci su za rat u Ukrajini”.

Oni su ranije na svojoj stranici naveli kako borbu ruske vojske “tokom specijalne operacije vidimo kao borbu za pravoslavlje i borbu protiv antikršćanskih zlikovaca SAD-a i NATO-a, čije su marionete ukrajinski separatisti”.

Organizator: Srbska akcija


Nakon Bratunca, skup podrške Rusiji u Bosni i Hercegovini organizovan je i u Trebinju gdje je, prema pisanju lokalnih medija, nekoliko desetina građana sa članovima ruskog motokluba „Noćni vukovi“ noseći srpske i ruske zastave, šetnjom od spomenika vojvodi Luki Vukaloviću do Sabornog hrama, pružilo podršku Rusiji.

Organizator: Noćni vukovi
Identifikovani učesnici: Noćni vukovi


Trebinje, BiH, 5. mart 2022.


Sjeverna Mitrovica, Kosovo, 6. mart 2022.


U Sjevernoj Mitrovici na Kosovu, manja grupa građana se okupila ispred biste bivšeg ruskog konzula Grigorija Stepanovića gdje su, noseći srpske državne zastave i transparent s porukom “Podrška braći Rusima i Rusiji od strane Srba sa Kosmeta (Kosovo i Metohija)” pružili podršku ruskoj invaziji u Ukrajini.

Organizator: Nebojša Jović (glavni povjerenik “Povjerenja Oslobodilačkog pokreta Kosova na Kosovu”)


Ovo je bio jedan u nizu skupova potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu i pravoslavcima iz Ukrajine koji se održao u Crnoj Gori. S trobojkama, slikom Putina i crnom zastavom s natpisom “s verom u Boga, sloboda ili smrt”, koja je zastava četničkog Ravnogorskog pokreta, okupljeni su pozvani da “uzmu vjeru i naciju”. Govoreći pred okupljenima, Veselin Đoković poručio je da Srbima nema natrag jer je iza Rusija i poručio Putinu i “ruskoj braći da odrade posao do kraja i unište NATO pakt i EU”.

Organizator: Zavjetnici-Tvrdoš
Identifikovani učesnici: Sedmi bataljon, Zavjetnici-Tvrdoš, Skupina Nikšićani, Skupina Stupovi, Ravnogorski pokret


Nikšić, Crna Gora, 6. mart 2022.


Podgorica, Crna Gora, 9. mart 2022.


U prijestolnici Crne Gore okupljeni građani su uz trobojke kraljevine Crne Gore, zastave Ruske federacije i transparente među kojima je „Tvrdo stojimo na vašoj strani, Crnogorci i Rusi – braća zauvek!“ dale podrške Rusiji, predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, zajedništvu Rusije, Crne Gore i Srbije. Miroslav Miki Mijatović je na skupu potpore kazao da iz Podgorice šalju “potporu bratskom narodu Ukrajine kojeg je rukovodstvo okrenuto zapadnim silama dovelo u ovakvu poziciju”. Podsjetio je na riječi Svetog Petra Cetinjskog upućene svom nasljedniku, “Moli se bogu i drži se Rusije”. Na kraju skupa prisutni su odslušali himnu Rusije.

Organizator: Neidentifikovan


Skup u Skoplju je održan ispred Ambasade Ruske Federacije u Sjevernoj Makedoniji. Organizator je partija Rodina Makedonija koja se zalaže za „tradicionalne vrijednosti makedonskog naroda“ i kritičar je NATO-a i SAD-a. Ispod ruskih i nepriznatih zastava Sjeverne Makedonije, stotinjak učesnika tražilo je „pomirenje slavenskih naroda“, ističući da Rusija nije izvršila invaziju nego vrši „denacifikaciju i demilitarizaciju“ Ukrajine.

Organizator: Rodina Makedonija
Identifikovani učesnici: Partija Rodina Makedonija, Zoran Jovančev


Skoplje, Sjeverna Makedonija, 12. mart 2022.


Banja Luka, BiH, 12. mart 2022.


Sa porukom “Rusijo pobedi u stvaranju časnijeg sveta” u Banjoj Luci je održan skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Zdravko Močević, predsjednik udruženja “Srpsko-ruski most” je kazao da je skup organizovan kako bi se iskazala “maksimalna podrška ruskom narodu u borbi za očuvanje svjetske civilizacije”. “Srpsko-ruski” most je ranije u Republici Srpskoj postavljao plakate protiv NATO-a i pridruživanja BiH ovom vojnom savezu. Skupu podrške Rusiji pridružili su se i članovi ruskog moto kluba „Noćni vukovi“, koji su krajem veljače počeli sa nizom objava u kojima podržavaju ruski napad na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin počasni je član kluba čije je sjedište u Rusiji. Jednom dijelu skupa prisustvovao je i ministar Đokić, te Duško Milunović, ministar rada i boračko – invalidske zaštite koji je ujedno i počasni član motokluba i autor himne u Republici Srpskoj.

Organizator: Udruženje “Srpsko-ruski most”
Identifikovani učesnici: Udruženje “Srpsko-ruski most”, motoklub “Noćni vukovi”, Pokret „Izbor je naš“


Protestna vožnja u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina vozila obilježenih oznakom “Z”, sa srpskim i ruskim zastavama, održana je u Beogradu. Sa porukom “Srbi i Rusi braća zauvek”, kojom je najavljen, a potom i započet protest, krenuo je sa parkinga Sava centra.

Za isti dan, na istom mjestu, na društvenim mrežama najavljivan je kontra skup za podršku Ukrajini, koji nije održan.

Organizator: Narodna patrola
Identificirani učesnici: Sveti Georgije Lončari, Obraz


Beograd, Srbija, 13. mart 2022.


Kragujevac, Srbija, 19. mart 2022.


Vožnjom u znak podrške Rusiji i Vladimiru Putinu u invaziji na Ukrajinu učestvovalo je oko 20 ljudi. Na trgu Kod krsta gde je bilo okupljanje učesnicima skupa se niko nije obratio, a nije saopćeno ni tko su organizatori. Učesnici su se fotografisali pored svojih automobila, držeći u rukama zastave Srbije i Rusije. Među okupljenima je bio i bivši predsednik Gradskog odbora Ruske stranke u Kragujevcu Vladimir Đorđević. Oni su trubeći i vijoreći zastavama iz automobila sa uključenim žmigavcima kružili centrom grada.

Organizator: Vladimir Đorđević


Navijači Fudbalskog kluba “Vojvodina” su tokom i nakon utakmice koja se igrala u Novom Sadu, banerima “Srbi i Rusi braća zauvek” isticali podršku Rusiji i ruskom narodu. Istaknuli su transparent “Braćo, oni su licemeri koji nikad neće priznati poraz”.
U centru ovog grada, nekoliko stotina navijača napravilo je bakljadu uzvikujući “Srbija” i “Rusija”.

Organizator: Navijači FK Vojvodina


Novi Sad, Srbija, 19. mart 2022.


Beograd, Srbija, 24. mart 2022.


Mjesec dana od početka napada Rusije na Ukrajinu, desničarska organizacija Narodna patrola organizirala je treći protest u Beogradu – protiv NATO pakta i podrške Rusiji. Uz parole “Krim je Rusija, Kosovo je Srbija”, te “Srbi i Rusi braća zauvek”, istaknute su i zastave Rusije. Zastava NATO pakta prefarbana je slovom “Z” – “Za pobjedu” – simbolom koji Rusija koristi tokom rata u Ukrajini.

Organizator: Narodna patrola
Identifikovani učesnici: Obraz, Srbska akcija, Pokret Oslobođenje


U Ruskom domu u Beogradu “Istočna alternativa” i ekološki pokret “Naša Drina” organizirale su skup podrške Rusiji.

U saopćenju objavljenom nakon skupa se navodi kako je vođa ekološkog pokreta Igor Braunović osudio “licemjerje zapadnih ekologa koji su zabrinuti zbog ispušnih plinova, ali ignoriraju zagađenje uzrokovano NATO bombardiranjem”.

Organizator: Udruženje “Istočna alternativa” i Eko pokret “Naša Drina”
Identifikovani učesnici: Vojin Pavlović, Igor Braunović, Dragan Todorović


Beograd, Srbija, 30. mart 2022.


Beograd, Srbija, 15. april 2022.


Sa parolom “Ne u naše ime”, u Beogradu je održan treći skup podrške Rusiji. Izbacivanje Rusije iz Savjeta Ujedinjenih naroda za ljudska prava bio je povod za okupljanje kod spomenika ruskom caru Nikolaju i šetnji do ambasade Rusije. “Sramno je izbacivanje Rusije iz Saveta Ujedinjenjih nacija za ljudska prava. Braćo Rusi, to nije bilo u naše ime. Mi smo uz vas”, kazao je Damnjan Knežević iz organizacije “Narodna patrola” koja je predvodila skup.

Organizator: Narodna patrola
Identifikovani učesnici: Obraz, Srpska radikalna stranka, Zavetnici


Više desetina ljudi okupilo se u Nišu i u automobilskoj koloni od Mašinskog fakulteta do Crvenog Krsta podržalo Rusiju i apelovalo da Srbija ne uvede sankcije.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i Ruske Federacije, te imali majice i uniforme sa ispisanim slovom “Z”, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Organizator: Pokret “Živim za Srbiju”
Identifikovani učesnici: Jovana Stojković, Mihajlo Medenica


Niš, Srbija, 30. april 2022.


Podgorica, Crna Gora, 7. i 8. maj 2022.


Tokom održavanja humanitarnog nogometnog kupa “Sveti Marko” koju organizuju “Mladi za Kosmet” odana je podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu. Učesnici obučeni u majice sa slovom “Z”, te stadion ukrašen zastavama Ruskog carstva.

Organizator: “Mladi za Kosmet”


Organizacija “Istočna alternativa” održala je skup podrške Rusiji u prostorijama Opštine Pale. Vojin Pavlović, predsjednik organizacije koja godinama negira genocid u Srebrenici i ističe podršku Rusiji, kazao je kako mu je drago da predstavlja one ljude koji vole Rusiju, te organizaciju u čijem programu i statutu se navodi potreba za savezom sa Rusijim.

Organizator: “Istočna alternativa”
Identifikovani učesnici: Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, Načelnik opštine Pale Boško Jugović i predsjednik paljanske Skupštine Damjan Škipina, Slobodan MIlošević, Vojin Pavlović.


Pale, Bosna i Hercegovina, 18. maj 2022.