Analiza

Predmet “Batinić”: Aktivisti ohrabreni stavom Ustavnog suda, zabrinuti radom nižih sudova

29. Oktobra 2021.12:49
Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine potvrdila je navode Brune Batinića da su mu bila uskraćena prava nakon što je priveden tokom protesta u Banjaluci 2019. godine. Dok ga ova odluka ohrabruje, njegova advokatica i aktivisti skreću pažnju na propuste nižih sudova i policije u zaštiti njegovih prava.


Bruno Batinić prilikom hapšenja. Foto: BN

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je nedavno usvojenom apelacijom Brune Batinića iz Banjaluke utvrdio je da je njemu, Batiniću, uskraćeno pravo na pravično suđenje nakon hapšenja na okupljanju neformalne grupe “Pravda za Davida” u junu 2019. godine u Banjaluci. Ustavni sud je naredio nižim sudovima da Batiniću bude omogućena zakonita odbrana uz iznošenje dokaza. Batinić i njegova advokatica Jovana Kisin od početka su tvrdili da je policija iznudila priznanje u policijskoj stanici.

Ali te njihove navode ignorisala je policija i dva banjalučka suda. Sve do sada. Zbog toga je odluka Ustavnog suda važna za Batinića.

“Zadovoljan sam, naravno, ovakvom presudom Ustavnog suda, raduje me. Ja se sve vrijeme ne osjećam krivim”, kaže on i dodaje kako ostaje pri svojim navodima da mu je priznanje iznuđeno.

“Samo su mi dali papire na potpis, da bi me pustili da idem sa doktorima jer sam pao u nesvijest u stanici i imao sam povrede zbog obaranja na zemlju. Iako sam govorio da ništa ne vidim jer su mi naočale razbijene i da ne znam šta potpisujem”, kaže Batinić.

On je uhapšen u junu 2019. godine u centru Banjaluke, u blizini Hrama Hrista Spasitelja, gdje su se tada okupljali članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida”. Batinić je prilikom pokušaja legitimisanja oboren na zemlju. Uhapšen je pod izgovorom da je odbio da postupi po zakonitom naređenju policijskih službenika.

“Ustavni sud BiH zaključio je da postoji povreda prava na pravično suđenje kada je pukim formalizmom, pozivajući se na zakonsku odredbu, te bez valjanog obrazloženja, redovni sud zanemario navode apelanta (Brune Batinića) da je njegovo priznanje prekršaja iznuđeno, te odbio zahtjev za sudsko odlučivanje, čime je apelantu kao licu pod krivičnom optužbom uskratio pravo da učestvuje u postupku”, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH koja je objavljena na zvaničnoj stranici tog suda.

Batinić je apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio zbog onemogućavanja pravičnog suđenja. Zbog priznanja u policijskoj stanici odbijen je njegov zahtjev za sudsko odlučivanje.

Jovana Kisin, advokatica Brune Batinića, kaže da je Ustavni sud utvrdio povredu prava na pristup sudu, odnosno povredu prava na pravično suđenje njenom branjeniku.

“Suština presude sastoji se u činjenici da niko pod optužbom da je učinio krivično djelo ili prekršaj ne može biti uskraćen za pristup sudu i za zakonom predviđen postupak, u kojem ima pravo na odbranu, izvođenje dokaza i slično”, objašnjava Kisin i dodaje kako se odlukom “zabranjuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da lice liši slobode, privede ga u stanicu, iznudi mu priznanje i da se pri tom završi prekršajni postupak na takav način a da okrivljeni više nema nikakva prava i pristup sudu”.

Ona napominje da je prekršajni postupak jasan i da lice koje se sumnjiči za prekršaj mora biti izvedeno pred sud i da postupak ne može biti okončan u policijskoj stanici uz uskraćivanje pristupa sudu.


Jovana Kisin. Foto: Privatni arhiv

Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na zahtjev Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za komentar odluke Ustavnog suda niti navode Batinića da mu je priznanje iznuđeno.

Oni su ranije tvrdili da se Batinić opirao legitimisanju i da je to bio razlog lišavanja slobode.

“Nakon što je odbio da postupi po zakonitom naređenju policijskih službenika, B.B. je počeo da pruža aktivan otpor prilikom lišenja slobode, usljed čega je jedan policijski službenik zadobio povrede. B.B. je pomenutom radnjom počinio prekršaj, za šta je sankcionisan uručivanjem prekršajnog naloga”, tvrdili su u banjalučkoj Policijskoj upravi u junu 2019. godine, nakon što je Batinić priveden.

Ustavni Sud BiH je naložio Okružnom sudu u Banjaluci da u roku od tri mjeseca donese novu odluku, poštujući stav Ustavnog suda o pravu na pravično suđenje i pristupu sudu. Nakon toga Batiniću bi trebalo biti omogućeno da na Osnovnom sudu iznese svoju odbranu.

Ozren Perduv iz “Pravde za Davida” kaže da je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća, ali i donekle očekivana.

“Bruno je tog dana doživio maltretiranje u stanici, što je i medicinski dokumentovano. Nažalost, to sudu nije bilo dovoljno da shvati da je Brunin potpis na prekršajnom nalogu iznuđen”, smatra Perduv.

Za njega je poražavajuće da ni Osnovni a ni Okružni sud nisu uvažili Batinićeve navode o policijskom maltretiranju.

“I nije Bruno tražio da ga sud oslobodi odgovornosti. Čovjek je tražio jedino pristup sudu, a što mu je onemogućeno. Srećom, Ustavni sud BiH je ispravio tu nepravdu i poništio odluke Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci. Ova odluka Ustavnog suda BiH je značajna i za sve one koji se budu našli u sličnoj situaciji”, kaže Perduv.

Okružno tužilaštvo Banjaluka je zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja prilikom hapšenja Batinića podiglo optužnicu protiv četiri policajca banjalučke Policijske uprave. Osnovni sud u Banjaluci je 1. oktobra ove godine donio rješenje kojim se odbija potvrđivanje optužnice protiv policajaca.

Vladimir Kovačević