Vijest

Izabran novi saziv Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH

17. Septembra 2021.16:50
Privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) imenovao je novi saziv Kolegija direktora, kojeg čine Nikola Perišić, Marko Jurišić i Mujo Hadžiomerović.


Sarajevo. Foto: BIRN BiH 

Emza Fazlić, glasnogovornica INO BiH, kaže da su nakon provedene konkursne procedure za članove Kolegija direktora u INO-u BiH imenovani ponovno Nikola Perišić i Marko Jurišić, dok je novi član Mujo Hadžiomerović došao na mjesto Amora Mašovića.

Kako objašnjava, dosadašnji rad Instituta je bio izuzetno uspješan, što su ocijenile i međunarodne organizacije koje su imale uvid u rad INO BiH. Sa novoimenovanim Kolegijem misija Instituta ostaje ista, dodaje ona, a to je pronaći preostalih sedam hiljada nestalih osoba.

„Obzirom da je pronađeno skoro 80 posto nestalih žrtava iz proteklog rata u našoj zemlji ostao je još jedan broj žrtava koji moramo pronaći“, navodi Fazlić.

Prema saopćenju INO-a, Kolegij direktora rukovodi Institutom i odgovoran je za organiziranje, rukovođenje, predstavljanje i zastupanje Instituta, te zakonitost rada i izvršavanje odluka Upravnog odbora. Mandat članova Kolegija direktora Instituta traje četiri godine, počevši od 19. septembra.

Proces primopredaje dužnosti razrješenih i novoimenovanih članova Kolegija direktora izvršit će se u roku od sedam dana od dana donošenja ove odluke, navodi se u saopćenju.

Aida Trepanić Hebib