Članak

Zaustavljanje prakse negiranja genocida i ratnih zločina

2. Aprila 2019.16:14
Predstavnici dvanaest udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine pokreću inicijativu prema domaćim i međunarodnim institucijama, s ciljem zaštite prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, rekao je da se radi o prvom preliminarnom radnom sastanku, te da će predstavnici Udruženja nastaviti rad u kontinuitetu.

“Nakon par dana, uslijedit će ponovno zasjedanje i rad kada su u pitanju određene aktivnosti na međunarodnom planu koje bi se trebale poduzeti u cilju minimiziranja zločina i sprečavanja ovih pojava”, kazao je Mešković.

Dodao je da su se predstavnici udruženja dogovarali koje bi aktivnosti trebalo provesti za one koji negiraju i osporavaju genocid.

“Potrebno je spriječiti one koji osporavaju pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda u Haagu i sve druge presude koje govore o strukturi i organizaciji zločina i genocida u BiH”, rekao je Mešković.

Naglasio je da je sastanak predstavnika udruženja bio i prilika da se prenese jasna poruka institucijama bosanskohercegovačke vlasti.

 

    Albina Sorguč