Vijest

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije osuđen na tri godine zatvora

5. Februara 2021.17:05
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić osuđen je na tri godine zatvora zbog predaje vojnog dokumenta američkom diplomati 2002. godine.

This post is also available in: English


Momčilo Perišić u sudnici Haškog tribunala u februaru 2013. Foto: EPA/Koen Van Weel/POOL

Viši sud u Beogradu osudio je danas Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba VJ i bivšeg potpredsednika Vlade Srbije, na tri godine zatvora zbog odavanja državne tajne Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2002. godine.

Zajedno sa Perišićem su osuđeni i potpukovnik Miodrag Sekulić i civilno lice Vladan Vlajković. Oni su dobili zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i šest meseci.

Viši sud u Beogradu je saopštio da je Perišić osuđen da je izvršio krivično delo špijunanaže, dok su Sekulić i Vlajković osuđeni zbog odavanja vojne tajne.

Suđenje je počelo 2016. godine. Ono je bilo zatvoreno za javnost jer su, kako je saopštilo Tužilaštvo, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije želeli da se sačuva poverljivost dokumenata koji su navodno predati SAD-u.

Perišić se izjasnio da nije kriv.

Uhapšen je u martu 2002. godine u hotelu u blizini Beograda, u kome se, kako stoji u službenom izveštaju, sastao sa američkim diplomatom Džonom Dejvidom Nejborom da bi mu uručio vojne dokumente o učešću VJ u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

Obojica su uhapšeni, ali je Nejbor ubrzo pušten na osnovu diplomatskog imuniteta. SAD su odmah porekle da su im uručeni bilo kakvi tajni podaci.

Perišić je u to vreme bio predsednik Odbora za bezbednost Veća republika u Saveznoj skupštini i član Odbora za kontrolu državne bezbednosti Vlade Srbije.

Takođe je bio presednik političke stranke Pokret za demokratsku Srbiju, jedne od 18 stranaka koje su činile Demokratsku opoziciju Srbije.

Predmet je bio u vojnoj nadležnosti sve do 2005. godine, kada je ustupljen redovnom sudu u Beogradu.

Postupak je obustavljen kada je Perišić poslat na suđenje u Hag, kada je bio optužen za zločine počinjene tokom rata.

Žalbeno veće Haškog tribunala je 2013. godine zaključilo da on nije odgovoran za ratne zločine koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u Sarajevu i Srebrenici, jer nisu bili pod komandom VJ.

On je oslobođen i optužbi da nije kaznio podređene koji su učestvovali u granatiranju Zagreba.

Haško tužilaštvo je 2014. godine zatražilo preispitivanje presude u slučaju Perišić, ali je sud odbio zahtev.

    Milica Stojanović


    This post is also available in: English