Članak

Kreso: Budućnost Suda BiH je sastavni dio zemlje

26. Januara 2011.00:00
Nakon što je ponovo izabrana za predsjednicu Suda BiH, Meddžida Kreso je ocijenila da je izuzetno važno što je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH donio ovu odluku, kako bi se prekinula neizvjesnost i spekulacije u vezi sa izborom predsjednika.

This post is also available in: English

 

“Smatram da je odluka dobra i da je izabran i neko drugi od kandidata, jer nisu u pitanju pojedinačni interesi, već interesi institucije. I jako je dobro da su pokazali da nisu pod pritiskom, kako se pisalo, i da su odluku donijeli samostalno”, izjavila je Kreso novinarima.

Navela je da su njen protekli, šestogodišnji mandat obilježile brojne aktivnosti usmjerene ka izgradnji kapaciteta Suda BiH, te da je bilo odličnih rezultata, kao i grešaka iz kojih su izvukli pouke.

“Svjesna sam izazova koji stoje pred nama u budućnosti. Želim reći da ću skupa s mojim kolegama sudijama i saradnicima nastaviti sa započetim reformama na planovima i projektima koji su pred nama, jer budućnost ovog suda je sastavni dio ove zemlje”, istakla je Kreso.

Napomenula je da je prije šest godina u Sudu BiH bilo 15 sudija i 35 zaposlenika, a da ova institucija danas ima 53 sudije i preko 160 zaposlenih.

Kreso se zahvalila VSTS-u što joj je ponovo ukazao povjerenje, profesionalnoj zajednici na podršci, domaćim institucijama, donatorima, bez čije podrške Sud BiH “ne bi mogao da postoji u sadašnjem kapacitetu”, kao i dobronamjernim kritikama medija.

“Zahvalila bih i kolegama koji su aplicirali na ovu poziciju. Sve su to kvalitetni i dobri ljudi koji su omogućili Vijeću da izabere na demokratski način”, kazala je predsjednica Suda BiH.

Na konkurs za ovu poziciju bili su se prijavili i sudije Suda BiH Tihomir Lukes, Izo Tankić, Nenad Šeleda, Davorin Jukić i Azra Miletić.

M.T.

    This post is also available in: English