Članak

Sljedeće sedmice: Dva ročišta pred Apelacionim vijećem

19. Oktobra 2007.02:22

Sedam mjeseci nakon što je Prvostepeno vijeće Suda BiH osudilo Gojka Jankovića na 34 godine zatvora zbog učešća u zločinima na području Foče, u utorak, 23. oktobra, zakazana je sjednica pred Apelacionim vijećem.

Sud BiH je u februaru 2007. godine proglasio Jankovića krivim za ubistva, mučenja, silovanja i seksualna zarobljavanja Bošnjaka u Foči tokom 1992. godine. Jankovića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prebacio na procesuiranje pred Sudom BiH.

Istog dana, 23. oktobra, pred Apelacionim vijećem pojavit će se i Zoran Janković, koji je odlukom Prvostepenog vijeća u junu 2007. godine oslobođen krivice za napade na civile Bošnjake na području Zvornika i Kalesije.

Predsjedavajuća Prvostepenog vijeća Minka Kreho je u obrazloženju presude istakla da Sud “na temelju izvedenih dokaza nije mogao sa sigurnošću utvrditi da je optuženi počinio zločine”.

Početak suđenja braći Ranku i Rajku Vukoviću, bivšim pripadnicima vojnih snaga Srpske Republike BiH, zakazan je za utorak, 23. oktobar, pred Sudom BiH. Ranko i Rajko Vuković optuženi su za učešće u zločinima počinjenim na području Foče tokom 1992. godine.

Istog dana, pred Sudom BiH bi se trebali izjasniti o krivici Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić zbog ratnog zločina počinjenog u Zvorniku.

Tužilaštvo BiH tereti Lazarevića, Stanojevića, Markovića i Ostojića da su od maja 1992. do marta 1993. godine “pomagali u nanošenju i nanosili tjelesne povrede Bošnjacima zatvorenim u zgradi Suda za prekršaje i objektu ‘Novi izvor’”.

Suđenje Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zlostavljanja i ubistva Bošnjaka zatočenih u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu tokom jula 1995. godine, nastavit će se u ponedjeljak, 22. oktobra.

Istog dana, 22. oktobra, Odbrana Željka Leleka, bivšeg policajca iz Višegrada, nastavit će sa izvođenjem svojih dokaza. Leleka Tužilaštvo BiH tereti za učešće u protjerivanju, prisilnom zatvaranju, ubistvima i silovanju Bošnjaka u Višegradu tokom 1992. godine.

Mitar Rašević i Savo Todović, optuženi za zločine počinjene nad Bošnjacima u KP domu Foča tokom 1992. godine, trebali bi se pojaviti pred Sudom BiH u utorak, 23. oktobra, kada je Tužilaštvo BiH najavilo saslušanje vještaka Hamze Žuje i Nijaza Smajića.

Istog dana pred Sudom BiH pojavit će se i Paško Ljubičić, bivši zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je “sudjelovao i naredio napade na Vitez, Busovaču i okolna sela”, prilikom čega su Bošnjaci ubijani, protjerivani, zatvarani, a njihova imovina pljačkana i paljena.