Vijest

Gradsko vijeće izglasalo izgradnju spomenika civilnim žrtvama Sarajeva

23. Oktobra 2024.15:03
Gradsko vijeće Sarajeva na današnjoj sjednici usvojilo je odluku o podizanju “Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata zločina opsade Sarajeva 1992–1996.“ s predloženim idejnim rješenjem, nakon javne rasprave.
Idejno rješenje spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, nakon glasanja je rekao da je odluka prethodno usvojena na sjednici Komisiji za spomenike, a da je danas za nju glasalo 19 vijećnika, kao i da jedan vijećnik nije glasao.

Vijećnik Toni Vukadin je kazao da je opsada glavnog grada BiH trajala do 1996. godine.

“Mi smo bili jedini grad u svijetu koji je pod opsadom od 1992. do 1996. godine, a da se, nažalost, u većini akata spominje da je to 1995. godina. I drago mi je da grad Sarajevo počinje uspostavljati tradiciju da govorimo istinu“, rekao je tokom rasprave Vukadin.

Finansiranje izgradnje i održavanja Spomen-obilježja snosi grad Sarajevo, navodi se u odluci u koju su novinari Detektora imali uvid.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava Kantona Sarajevo, rekla je da je svim građanima, žrtvama i dobronamjernim ljudima važno da se izgradi jedinstveno spomen-obilježje ubijenima u Sarajevu tokom opsade.

“To spomen-obilježje će biti simbol zla koje smo prošli u 1.425 dana opsade, podsjetnik i opomena budućim generacijama za sve patnje koje su preživjeli građani grada Sarajeva, a sve u cilju da se to više nikada ne ponovi“, rekla je Karović.

Ispod naslova “Civilne žrtve rata zločina opsade Sarajeva 1992–1996.“ na spomeniku će pisati da je “tokom opsade Sarajeva ubijen najmanje 11.541 građanin, od čega više od 5.564 civila“, kao i da su “grad 1.425 dana pod opsadom držale vojne i policijske snage Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) i samoproglašene Republike Srpske“.

Unija civilnih žrtava rata priprema popis civilnih žrtava rata, s ciljem njihove memorijalizacije. Do sada su u bazi prikupljena imena 5.041 ubijenog civila. Imena svih civila će biti uklesana na spomen-obilježju.

Karović kaže da su razgovarali sa institucijama i akademskom zajednicom te odlučili da, umjesto 1995., na spomeniku bude upisana 1996. godina – kao kraj opsade.

“Svi oni koji su proveli rat u Sarajevu znaju da je 9. januara 1996. pucano iz pravca Grbavice na tramvaj, gdje je ubijena Mirsada Durić, a 19 civila u tramvaju ranjeno. Sarajevo je i tada bilo u opsadi. Prva reintegracija je krenula 29. februara 1996. prema Ilijašu. Poslije toga reintegracija Hadžića, 29. februara 1996. I to su zvanični datumi od kada Sarajevo više nije opsadom“, navodi Karović.

Na spomeniku će, kako je ranije rečeno, biti QR kod čijim skeniranjem će svi oni koji žele saznati šta se u tom periodu dešavalo u Sarajevu moći dobiti više informacija.

Presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a namjerno gađale civile, sprovodeći kampanju terora koja je trajala tri i po godine.

U Hagu su na doživotne kazne zatvora osuđeni bivši politički i vojni vođa Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić, te nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić. Dragomir Milošević, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, osuđen je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Detektor je ranije pisao da su predstavnici Gradske uprave i Unije civilnih žrtava rata predstavili idejno rješenje spomen-obilježja civilnim žrtvama rata tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Jasmin Begić