Vijest

Usvojena rezolucija o BiH koja zabranjuje veličanja osuđenih ratnih zločinaca u školskim programima

4. Oktobra 2024.14:43
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom, između ostalog, zabranjuje veličanje osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u školskim kurikulumima.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope. Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

U rezoluciji, Skupština poziva vlasti BiH da usklade izborno zakonodavstvo s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osiguraju ravnopravnost i nediskriminaciju građana, da obezbijede pravilan rad Ustavnog suda BiH u skladu s mišljenjima Venecijanske komisije o načinu izbora sudija i određenim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje tog suda.

Pozvane su vlasti i da usvoje novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), uzimajući u obzir preporuke sadržane u Privremenom naknadnom mišljenju Venecijanske komisije na ranija mišljenja o VSTV-u, kao i da intenziviraju borbu protiv korupcije, te poboljšaju pravni okvir za njenu prevenciju.

Također se pozivaju i na usvajanje zakona kojim se osigurava trajno finansiranje tri javna emitera i transparentnost vlasništva nad medijima.

Skupština je podsjetila na pristupnu opredijeljenost BiH za nastavak reformi u oblasti obrazovanja i ponovila svoj poziv vlastima da preduzmu sve potrebne korake kako bi eliminisali sve aspekte segregacije i diskriminacije u obrazovanju.

“Takva akcija bi trebala promovirati pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i višejezično obrazovanje koje promovira UNESCO“, stoji u rezoluciji.

Skupština je ohrabrila uspostavljanje zajedničke jezgre nastavnog plana i programa iz Historije koji omogućava svima da shvate različitost gledišta, te zabranila veličanje u školskim programima pojedinaca osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Političke stranke i medijske kuće su pozvane da se pozabave govorom mržnje, posebno u kontekstu izbornih kampanja, u skladu s preporukama Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

“Skupština, iako pozdravlja pozitivne pomake u brojnim oblastima, ostaje zabrinuta zbog nedostatka ili nedovoljnog napretka u nekim oblastima ključnim za funkcionisanje demokratskih institucija. Stoga, odlučuje da nastavi sa svojim praćenjem poštovanja obaveza i obaveza od strane BiH“, navodi se.

Prema rezoluciji, Skupština je čestitala vlastima BiH na usvajanju Zakona o sprečavanju sukoba interesa, izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, Zakonu o sprečavanju pranja novca i suzbijanju finansiranja terorizma, kao i Zakonu kojim se ombudsman za ljudska prava određuje kao nacionalni preventivni mehanizam protiv torture i zlostavljanja, dok su pozdravljenje izmjene izbornog zakonodavstva.

“Međutim, Skupština je zabrinuta što je ove promjene morao donijeti visoki predstavnik i da ih vlasti BiH nisu mogle usvojiti, uprkos visokom nivou saglasnosti političkih stranaka o suštini ovih reformi“, navodi se.

Izražena je zabrinutost zbog namjernog propusta vlasti Republike Srpske da provedu konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kao i činjenicom da ovaj sud ne može funkcionisati punim kapacitetom, što otežava efikasnost i kredibilitet pravosudnog sistema.

“Namjerno ometanje funkcionisanja Ustavnog suda podriva sva tri osnovna principa Vijeća Evrope – demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava. Skupština stoga poziva nadležne organe da predlože sve sudije Ustavnog suda BiH“, stoji u rezoluciji.

 

Skupština se pozvala i na Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici i ponovila da je krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovna i da se ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi, ili zajednici u cjelini, i pridružila se pozivu državama da “čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, s ciljem sprečavanja poricanja i iskrivljavanja, te pojave genocida u budućnosti“.

Rezolucija je usvojena s 50 glasova za, pet protiv, dok niko nije bio suzdržan.

    Lamija Grebo