Vijest

Izložba “Čestitke, sramite se!“ ukazuje na online nasilje nad LGBTIQ osobama

13. Juna 2024.13:56
U organizaciji Bh. povorke ponosa biće otvorena izložba “Čestitke, sramite se!“, koja će prikazivati stvarne uvrede, prijetnje i mrzilačke komentare u obliku ličnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ osobama.
Izložba “Čestitke, sramite se!”. Ilustracija: Bh. povorka ponosa

Članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Ivana Arapović kaže za Detektor da će posjetitelji imati priliku na interaktivan način zaviriti u svijet mržnje, koji se kroz online sferu upućivao i upućuje LGBTIQ zajednici. Kako pojašnjava, izložba je rezultat prikupljanja komentara mržnje, uvreda, prijetnji te pozivanja na nasilje.

“Oduvijek postojimo i dio smo društva. Tu smo, bez obzira na nasilje, pronalazimo kreativne načine da izrazimo svoju ljubav, gradimo svoje obitelji i kako kampanja kaže: ‘Volim da se ne bojim'“, navodi Arapović koja naglašava da nasilje nad LGBTIQ osobama u online sferi uvijek raste u periodu prije same Povorke, zbog veće vidljivosti u društvu.

Kaže da su kreatori izložbe uspjeli prikazati mržnju i nasilje, ali u isto vrijeme ponuditi sudionicima da cijeloj zajednici pruže podršku. Prema njenom mišljenju, komentari iz mržnje i prijetnje u online sferi nisu nimalo bezazleni i lako se prenose u javni prostor.

Jedan od autora izložbe, Ismar Žalica, kaže da ovu izložbu ne čine umjetnička djela već “vrlo stvarni, nefiltrirani komentari mržnje iz online prostora, koji prikazuju surovu realnost u kojoj živimo”.

“Na izložbi će posjetioce ovi komentari opkoliti i gušiti, posjetioci će se morati izvući iz njih. A kako napreduju, tako će komentari mržnje nestajati i, na kraju, zamijenit će ih komentari ljubavi i prihvatanja, gdje će posjetioci imati priliku napisati svoj komentar i samim tim postati dio izložbe“, pojašnjava on.

Prema njegovim riječima, izložba, na kojoj je radio s autoricom Unom Mazrak, nije samo puki prikaz već interaktivno putovanje koje formiraju sami posjetioci, a online prostor ima mogućnost izvlačenja onog najgoreg i najljepšeg iz ljudi.

“Zbog toga smo Una i ja odlučili da iskoristimo stvarne komentare i damo im kontekst. Počelo je s idejom šta želimo ispričati – što je i najvažniji dio. Onda s prikupljanjem komentara koje, nažalost, nije bio problem skupiti. Slijedio je produkcijski izazov, print pločica i sama postavka“, kaže Žalica.

Kako je saopšteno, ovogodišnja Bh. povorka ponosa bit će održana 22. juna, a stavlja u fokus iskustva života LGBTIQ osoba, propituje prostore i odnose u kojima se nasilje nad njima događa, koje posljedice ostavlja na svakodnevni život te kako ipak uspijevaju živjeti svoje autentične živote, otvarajući krugove slobode i ljubavi.

“Pod sloganom ‘Volim da se ne bojim’ govorimo o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Želimo ovim sloganom poručiti da volimo, da se ne bojimo šetnje kroz park s našim partnerima, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. Volimo da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue“, navode iz Bh. povorke ponosa.

Pojašnjavanju da interaktivna i iskustvena izložba “Čestitke, sramite se!“ ilustrira putovanje iz tame neprekidne okrutnosti i nasilja – samo zbog onoga što osoba jeste – do svjetla prihvatanja, ljubavi i mira, te će s njom biti otvoren “Mjesec ponosa”.

Otvaranje izložbe je planirano večeras u 18 i 30 sati u Goethe Institutu u Sarajevu.

Aida Trepanić Hebib