Vijest

Nakon 31 godinu od ubistva djece u Čekaluši, roditelji više nemaju snage da govore

4. Septembra 2023.12:49
Polaganjem cvijeća obilježena je 31. godišnjica zločina u sarajevskoj ulici Čekaluša, kada je od eksplozije granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) poginulo petero mladih, među kojima je bilo troje djece.
Čekaluša
Otac ubijenog Vedrana Štimca polaže cvijeće na spomen-obilježje u Čekaluši. Foto: BIRN BiH

Tog dana ubijeni su braća Mirza i Adnan Hodžić, koji su imali 11, odnosno 12 godina, Vedran Štimac, koji je također imao 12 godina, te Sanela Lukačević i Faruk Nišić.

Nermina Hodžić, Mirzina i Adnanova majka, koja zbog bolesti nije bila na obilježavanju godišnjice stradanja, u razgovoru za Detektor je rekla kako svaki put ovaj datum ponovo ubija roditelje.

“Svaki taj sastanak potresa. Ima i mjesto gdje treba otići, ima im grob, ima sve, pa se to obavi”, kratko je kazala Hodžić.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.–1995., podsjeća kako je granata pala između džamije i stambene zgrade te prekinula dječiju igru.

“Tog dana je ranjeno dvoje djece – Anja Štimac, sestra Vedrana Štimca, kao i Vedrana Lukačević, sestra Sanele”, rekao je Grabovica i dodao kako je na ovaj dan posebno emotivan.

“Ovdje je ubijena Sanela Lukačević, kćerka Nadire Lukačević, koja je bila učiteljica mojoj Irmi. Moja Irma je ubijena 1993. godine, a onda mi se poslije toga rodi Nejra 1994. godine. I 2001. godine upisujemo Nejru u istu školu ‘Musa Ćazim Ćatić’. Kada smo došli prvi dan i doveli Nejru u školu, slučaj je htio da je bila raspoređena kod Nadire Lukačević”, ispričao je emotivno Grabovica.

Roditelji djece ubijene u Čekaluši nisu imali snage razgovarati s medijima. Na obilježavanju su bili učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Centar, koji su u pratnji nastavnika došli da odaju počast ubijenim. Prije polaganja cvijeća Grabovica je prisutnim učenicima govorio o zločinima nad djecom tokom opsade Sarajeva.

Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, prema podacima udruženja, ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece.

Presudama u Haagu, za kampanju terora nad civilima – snajperskim i artiljerijskim napadima – na doživotne kazne zatvora osuđene su bivše političke i vojne vođe Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić, te bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić. Nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević osuđen je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Jasmin Begić