Suđenje

Ademaj i ostali: Suđenje odgođeno zbog zdravstvenih problema optužene

14. Juna 2023.14:18
Suđenje za korupciju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove odgođeno je jer optužena Alzira Hota nije mogla, zbog zdravstvenih problema, pratiti suđenje.
Opštinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Na početku ročišta Hota se požalila da se ne osjeća dobro te je nakon kraćeg prekida kazala da ne može pratiti suđenje, pa je sudija Dragan Vukajlović odgodio glavni pretres.

Za današnje ročište je bilo predviđeno da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prezentuje snimke presretnutih razgovora koji su snimljeni tokom istrage. Puštanje snimaka bilo je planirano i za prošlo ročište, ali je tada odgođeno na zahtjev Odbrane prvooptuženog Mirze Ademaja, koja je navela da nije dobila CD-ove sa snimcima.

Ademaj je optužen da je u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je, posredstvom trgovca Enesa Zijadića, dostavljana putem aplikacije Viber.

Edina Busuladžić i Alzira Hota su optužene da su prilikom kontrola propustile pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. juli.

Marija Taušan