Vijest

Zbog “proigravanja dogovora” odgođeno glasanje za gasne veze i kontrolu uvoza goriva, saopćio Konaković

28. Aprila 2023.17:05
Sjednica Vijeća ministara, koja je bila zakazana za četvrtak, 27. april, a na kojoj je najavljeno glasanje za dvije nove gasne konekcije, od kojih bi se jednom od njih mogla smanjiti zavisnost od ruskog plina, te uvođenje kontrole goriva kakvo se primjenjuje jedino u Srbiji, odgođena je zbog pada dogovora među ministrima, kazao je u četvrtak ministar vanjskih poslova.
Vijeće ministara BiH. Foto: BIRN BiH

U najavi sjednice Vijeća ministara bili su navedeni zaključci o dvije nove gasne konekcije ali i odluka o kontrolni naftnih derivata, o čemu je ranije pisao Detektor, ali ministri nisu mogli usaglasiti ranije postignuti dogovor, potvrdio je na konferenciji za novinare u petak Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Detektor je ranije otkrio da je Državno ministarstvo, koje danas vodi SNSD-ov Staša Košarac, na insistiranje Rusije spremilo uvođenje kontrola na uvoz koje će rezultirati skupljim gorivom, po uzoru na Srbiju, gdje su prethodno uvedene uz pomoć “Gazproma”.

Konaković je rekao da su predstavnici iz Republike Srpske odustali od prethodnog dogovora o glasanju.

“Istočna interkonekcija se radila sa nivoa entiteta, a mi je vraćamo u institucije, vraćamo u Vijeće ministara, usklađujemo sa zakonodavstvom i idemo sa nivoa države da pregovaramo sa Srbijom o implementaciji”, kazao je Konaković.

Istočna interkonekcija predviđa još jedan kanal za dovođenje ruskog plina, ali je Vijeće ministara trebalo razmatrati i južnu interkonekciju koja predviđa spajanje na Hrvatsku i mogućnost nabavke plina iz drugih izvora, što bi, prema ranijoj ocjeni stručnjaka, smanjilo ovisnost o ruskom gasu.

“Insistirali smo da južna [interkonekcija] bude sastavni dio, da krenemo s obje i dogovorili smo i to. Dogovorili smo i materijal o kvaliteti goriva koji podržava Energetska zajednica”, rekao je Konaković na konferenciji za medije.

Dodao je da su uslovi ministara iz Federacije za dogovor o kontroli goriva bili da se podrže zakoni o VSTV-u, vanjskim poslovima, međunarodnim sporazumima te nabavka helikoptera za Oružane snage BIH.

“Imali smo dogovor da će tako biti, a onda je jučer na kolegiju kolega [Zoran] Tegeltija došao i rekao [Zukanu] Helezu da oni neće podržati zakone. Oni su jučer prvi put pokušali proigrati naš dogovor i zato nije bilo sjednice“, dodao je Konaković.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, novi termin održavanja sjednice bit će naknadno objavljen.

Detektor je ranije pisao da je bivši državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potvrdio da je ruska strana tražila uvođenje kontrole kvaliteta goriva, dok je predstavnik ruske naftne kompanije u BiH ranije zagovarao uvođenje markiranja kao načina kontrole. Takav proces mogao bi dovesti do povećanja cijene goriva jer će od prodavača tražiti da plate markiranje, navodi se u primjedbama Privredne komore Federacije na nacrt odluke.

Također, Detektor je ranije pisao o Istočnoj interkonekciji, odnosno novoj plinskoj vezi između BiH i Srbije čiju bi gradnju finansirao ruski Gazprom.

Dodik je, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u septembru 2022. godine, najavio projekat i kazao da će usloviti formiranje državne vlasti budućim davanjem saglasnosti za spoj na Rači.

U razgovoru sa stručnjacima, za BIRN BiH je istaknuto da Rusija, pogotovo nakon početka invazije na Ukrajinu, koristi energiju kao oružje, te je zbog toga vrlo naivno za jednu državu da u ovom trenutku postane još zavisnija od Rusije.

Irvin Pekmez