Suđenje

Džombić: Radovan Višković govorio o poslovanju “Alumine”

18. Oktobra 2022.13:56
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću nastavljeno je u banjalučkom Okružnom sudu ispitivanjem svjedoka Odbrane aktuelnog premijera RS-a Radovana Viškovića, koji je govorio o poslovanju “Alumine”.


Radovan Višković pri dolasku u Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Višković, aktuelni predsjednik Vlade RS-a, svjedočio je u svojstvu nekadašnjeg izvršnog direktora kompanije “Boksit” iz Milića i, na zahtjev Džombićevog advokata Zorana Bubića da prokomentariše značaj “Alumine” i “Energolinije”, kao povezanog lica, za regiju i Republiku Srpsku, kazao je da je taj značaj bio veliki.

Naveo je i da bi bez podrške Vlade Republike Srpske bilo ugroženo poslovanje ׅ“Alumine”.

“Dotok gasa je bio otežan, pokušalo se sa mazutom, ali to nije pomoglo. Kompanija je bila u teškim uslovima. Došlo se do rješenja da se pravi vertikalna peć na ugalj, što je, odgovorno tvrdim, spasilo kompaniju”, rekao je Višković.

Višković je, nakon pitanja tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS-a Radenka Janjića, kazao da ne zna da je Investiciono-razvojna banka (IRB) jednom odbila da odobri kredit “Energoliniji”, kao i da je “Alumina” kao garant kredita vratila šest miliona od ukupno 19,4 miliona kredita.

Optužnica tereti Aleksandra Džombića da je učestvovao u nezakonitoj dodjeli kredita IRB-a “Energoliniji” iz Zvornika. Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je 2012. godine toj firmi dodijelila 19,4 miliona maraka kredita, a optužnica tereti Džombića da je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kredit.

Svjedok Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, rekao je da mu je poznato da su u “Alumini” smatrali da će napraviti velike uštede ukoliko se uradi rekonstrukcija kotlova i pređe na jeftiniji energent.

“Da tad nije urađena rekonstrukcija kotlova, fabrika sad ne bi radila i imali bismo četiri-pet godina mrtvu privredu u gradu”, kazao je gradonačelnik Zvornika.

Stevanović nije znao da odgovori na pitanje tužioca da li je cijeli iznos kredita koji je IRB dala “Energoliniji” iskorišten u svrhu za koju je odobren.

Svjedok Mile Matić, aktuelni predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” koji je, u vrijeme kada je “Energolinija” dobila kredit, bio jedan od izvršnih direktora u kompaniji “Boksit”, rekao je da je bilo smisleno ići u rekonstrukciju kotlova. Svjedočeći, on je kazao i da smatra da nije sporno dodjeljivanje kredita, već njegovo nenamjensko trošenje.

“Ideja je bila da se uzmu pare i da se ne vraćaju”, rekao je Milić.

On je kazao i da je od kredita rekonstruisan samo jedan kotao umjesto dva, kao i da je “Alumina” vraćala kredit “Energolinije” sve do stečaja u “Energoliniji”, odnosno do februara 2021. godine, kada je Okružni sud u Bijeljini presudio da je ugovor o kreditu između IRB-a i “Energolinije” ništavan.

Suđenje se nastavlja 26. oktobra.

Vladimir Kovačević