Suđenje

Blekić i ostali: Nisu imali saznanja da dionice prodaju optuženom

7. Septembra 2022.17:24
Na suđenju Zijadu Blekiću i ostalima u predmetu “Profit”, koji se terete za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM), svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su kazali da nisu imali saznanja da dionice prodaju optuženom Jasminu Jusufraniću, ali da su dionice prodali svojevoljno i da se “ne osjećaju oštećenima”.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Salko Bibić je posvjedočio da je bio uposlenik “Unioninvesta”, na osnovu čega je stekao oko 100 dionica, čijih se vrijednosti ne sjeća.

“Ja sam te dionice prodao Zvrko Hamdiji, radnom kolegi. Saznao sam da on otkupljuje dionice”, rekao je Bibić, dodavši da je za prodaju dobio oko 3.000 do 4.000 maraka te da akt o prodaji nije čitao.

Nakon što mu je tužilac Samir Selimović predočio set dokaza, među kojima je i Prijava prijenosa vrijednosnih papira te Ugovor o darovanju dionica između njega i Jusufranića te ga upitao da li je on potpisao taj ugovor, svjedok je kazao: “Tako je na papiru.”

“Meni je taj ugovor donio Hamdija”, rekao je svjedok te dodao da je kasnije saznao da su dionice porasle.

Mirsad Tekač je posvjedočio da je kao uposlenik dobio od 85 do 89 dionica te da je potpisao akt o prijenosu dionica, za koje je dobio 3.000 maraka.

“Ja sam mislio na Zvrko Hamdiju, ali on je, izgleda, bio tu eksponent”, kazao je Tekač.

Nakon što mu je tužilac predočio Ugovor o darovanju te Prijavu prijenosa vrijednosnih papira, svjedok je potvrdio svoj potpis te rekao da “ovo nije vidio” kada su mu kazali “da samo potpiše”.

Na upit Odbrane, potvrdio je da je sa Zvrkom otišao u Općinu Novo Sarajevo te da je dionice prodao skuplje nego što je bila njihova vrijednost.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Oni su optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je, na nezakonit način, stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM – fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Mario Glavinić je kazao da je tokom 2006. godine posjedovao 120 dionica, koje je prodao za 4.600 eura jer radnici šest mjeseci nisu dobili platu. Dodao je da od dokumenata nije ništa čitao u momentu kada je sa Zvrkom otišao do Općine.

“Samo je rekao da ti papiri idu za Ibrahima Jusufranića”, kazao je Glavinić, objasnivši da je optužena Smiljka Jusufranić tom prilikom donijela novac, a da je, u kafiću u kojem je on zaprimio novac, bio prisutan i njen brat Branislav Petrović.

On je rekao da je optuženog Jusufranića vidio jednom do dva puta u prolazu.

Sabir Sofović, koji je također bio uposlenik “Unioninvesta” i vlasnik dionica, kazao je da je za njihovu prodaju dobio 5.000 maraka. On je izjavio da je “moguće” da se njegov potpis nalazi na predočenim aktima.

Svi svjedoci su na pitanje Muhidina Kape, branioca optuženog Jasmina i Smiljke Jusufranić, rekli da su dobrovoljno prodali dionice, prema dogovorenoj cijeni.

Nijedan od svjedoka nije zatražio imovinskopravni zahtjev, izjavivši da se “ne osjećaju oštećenima”.

Na današnjem suđenju, Kantonalni sud u Sarajevu je naložio Tužilaštvu i Odbranama da utvrde nesporne činjenice uz pomoć materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. septembar.

 

Aida Trepanić Hebib