Vijest

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” zabilježili više od 600 izbornih nepravilnosti za mjesec dana

1. Septembra 2022.14:29
Koalicija “Pod lupom” je tokom pet sedmica zabilježila 636 izbornih nepravilnosti, od čega 390 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 157 reklamirano na društvenim mrežama, rečeno je na konferenciji za medije u Sarajevu, kao i da su prijave sa dokazima dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH).


Koalicija “Pod lupom” predstavila izborne nepravilnosti. Foto: BIRN BiH.

Iako je Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine predviđeno da se izborna kampanja odvija 30 dana prije dana glasanja, posmatračka komisija Koalicije “Pod lupom” petosedmičnim monitoringom pokazuje da je zakon prekršen pred Opšte izbore 2022. godine.

Projekt menadžer koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović je objasnio da se među najučestalijim nepravilnostima nalazi 185 onih koje se odnose na različite oblike zloupotrebe javnih resursa u svrhe političke promocije.

“Što uključuje intenziviranje infrastrukturnih radova, funkcionersku kampanju, promociju i obilježavanja početka ili završetka određenih javnih radova, davanje različitih vrsta pomoći i programa od strane onih koji dolaze iz pozicije vlasti ili slično”, kazao je Jovanović.

On je naveo kako su u proteklih nekoliko dana zaprimili dvije prijave koje se odnose na zlupotrebu glasačkih listića za glasanje putem pošte.

“Riječ je o videomaterijalu. Glasački listići za glasanje putem pošte su se našli na društvenim mrežama i postoje sumnje da je u ovim slučajevima, bar prema onome što smo imali priliku vidjeti, riječ o zloupotrebi glasačkih listića u vidu da je jedna osoba glasala više puta umjesto drugih osoba i da je narušena tajnost glasanja onako kako je to sada zakonom precizirano”, rekao je Jovanović, dodavši kako će i ovi slučajevi biti proslijeđeni CIK-u.

Ono što je novina za Opšte izbore 2022. godine jeste da su uvedene pozicije kontrolora izbornih rezultata. Trenutno je više od 83 posto lokalnih izbornih komisija imenovalo kontrolore. U pet opština to nije urađeno, dok je imenovanje kontrolora u toku u 17 opština i gradova. Iz Koalicije “Pod lupom” govore da se veliki broj opštinskih i gradskih izbornih komisija, čak 63 posto, susreće s problemom popunjavanja biračkih odbora jer politički subjekti nisu dostavili dovoljan broj kandidata za članove i zamjenike članova biračkih odbora.

“Ovo može upućivati da su posljednje izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na zabranu nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima i uvođenje sankcija za ove slučajeve urodile plodom, s obzirom da je moguće da su takozvani ‘fantomski’ politički subjekti, te drugi politički subjekti koji su spremali manipulacije članstvom u biračkim odborima, zbog uvedenih sankcija odustali od svojih namjera”, pojasnila je Jelena Tanasković-Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom”, dodavši kako je rok za imenovanje biračkih odbora 2. septembar.

Koordinator za odnose s javnošću Koalicije “Pod lupom” Hasan Kamenjašević je kazao kako je 100 dugoročnih posmatrača i posmatračica radilo na monitoringu rada lokalnih izbornih komisija i poštivanju rokova propisanih izbornim kalendarom, te evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, i posmatranju izborne kampanje. Za izbore će biti angažovano 2.000 posmatrača.

“Svi građani i građanke su posmatrači izbornog procesa, te ih pozivamo da nam prijave sve uočene izborne nepravilnosti i da se prijave da postanu građanski, nestranački posmatrači Koalicije ‘Pod lupom’”, rekao je Kamenjašević.

Iz Koalicije podsjećaju kako sutra, 2. septembra, zvanično počinje izborna kampanja, što će značiti da će politički subjekti moći zakonito raditi na aktivnoj promociji svojih programa i kandidata i kandidatkinja. Pozvali su sve subjekte da poštuju Izborni zakon BiH i vode dostojanstvenu i poštenu izbornu kampanju, a medije da pod jednakim uslovima omoguće oglašavanje svim političkim subjektima i djeluju u najboljem interesu građana i građanki.

    Jasmin Begić