Vijest

Novinar Detektora dobitnik prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo

22. Oktobra 2024.14:55
Nino Bilajac, novinar Detektora, i Selma Učanbarlić dobitnici su prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za istraživanje o piramidalnoj šemi eMagnetixa zbog koje su građani, vjerujući u san o lakoj zaradi, ostali bez svojih ulaganja.

Nino Bilajac, Selma Učanbarlić i ambasador EU u BiH Luigi Soreca na dodjeli EU nagrada za istraživačko novinarstvo. Foto: BIRN BiH

Prvu nagradu Bilajac i Učanbarlić podijelili su s novinarkom Aljazeere Balkans, Arduanom Pribinjom, koja je nagrađena za priču “Optužbe pacijentica zbog seksualnog uznemiravanja u bolnici u Zenici“.

Tokom istraživanja “Unutar milionske prevare eMagnetixa i kako je ‘posao iz snova’ postao noćna mora“, urađenog u saradnji s Raskrinkavanjem, Detektor se infiltrirao u šemu i otkrio kako je njen organizator u evropskim zemljama registrovao fiktivne firme, od kojih se jedna već istražuje za prevare.

U obrazloženju odluka žirija – koji su činili Nidžara Ahmetašević, Ozren Kebo i Dragana Dardić – za Detektorovo istraživanje se navodi da se radi o “rijetko dobro istraženoj priči s brojnim međunarodnim i domaćim izvorima – udžbeničkom primjeru dobrog novinarstva”.

“Trud uložen u organizaciju i objašnjavanje svih činjenica je očigledan i taj trud zaslužuje nagradu. Kombinacija nekoliko novinarskih žanrova s inovativnim pristupom čine da se ovaj članak čita kao krimi roman“, kazala je Dardić na dodjeli nagrade u Sarajevu.

Dodala je da je sve potkrijepljeno izjavama, odlascima na teren, razgovorima s advokatima, nalazima stručnjaka, te da priča nadilazi granice BiH, prateći sumnjivo poslovanje kompanije mađarskog tajkuna, otkrivajući kako je prevario stotine ljudi.

“Nadamo se da će ova nagrada učiniti priču vidljivijom, ne samo javnosti već i novinarima u regionu, te da ćemo čitati više priča urađenih na ovakav način“, rekla je Dardić.

Bilajac je istakao da je praktično cijela organizacija radila na realizaciji ovog istraživanja u kojem su konačni autori Učanbarlić i on, jer je ovo istraživanje, koje je bilo i međunarodnog karaktera, zahtijevalo dosta vremena, resursa i strpljenja.

“Piramidalne prevare su nešto čemu je teško stati u kraj, ali nadam se da će istražne i sigurnosne agencije poslije ovog istraživanja imati malo više motiva da spriječe ili bar pokušaju spriječiti ovakav vid prevara, a da svi oni koji misle da neradom mogu zarađivati konačno shvate da je to nemoguće i da ne postoji nigdje na svijetu, i ni u kojim prilikama, da se klikovima na internetu zarađuju hiljade i hiljade“, kazao je on.

Učanbarlić je rekla da ova priča objašnjava kako se razvila jedna od najmasovnijih piramidalnih prevara u regionu.

“Ovo nije samo priča o toj piramidalnoj prevari, ova priča upozorava na opasnosti cyber kriminala koji svakodnevno prijete našim zajednicama i građanima, i s toga je zaista važno da kontinuirano izvještavamo o ovoj temi i da upozoravamo naše građane, kako ne bi postali žrtve cyber kriminala“, dodala je ona.

Drugu nagradu EU za istraživačko novinarstvo je dobio novinar portala Misli o prirodi i dopisnik Detektora, Dejan Rakita, za priču “Trgovska gora: Zašto i kako je izabrana, šta se tamo tačno gradi i kakve opasnosti nam donosi“.

Treću nagradu podijelile su novinarke Žurnala Zinaida Đelilović i Azra Omerović za priču “Internacionalni univerzitet u Goraždu: Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata“, odnosno serijal tekstova, te Azhar Kalamujić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), za istraživanje “Nazovi Bega radi parkinga“.

Ambasador EU u BiH Luigi Soreca je tokom dodjele kazao da je novinarstvo bez straha i zastrašivanja kamen temeljac svake demokratije.

“Želim odati počast danas hrabrosti i posvećenosti istraživačkih novinara širom BiH, pogotovo jer su novinari prečesto mete prijetnji“, rekao je on i dodao da će EU nastaviti insistirati na institucionalnoj zaštiti novinara.

Bilajac se Detektoru pridružio 2022. godine, a dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada “Eko novinar“ za 2022. godinu, EU nagrada za istraživačko novinarstvo 2021. godine, kao i nagrada za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu 2018. godine, koju dodjeljuju Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“ i Centralno-evropska inicijativa (CEI)“. Također je bio u užem izboru 2017. godine za nagradu za mlade novinare koje dodjeljuje fondacija “Thomson”, te European Press Prize 2021. godine.

Nagrada za istraživačko novinarstvo EU slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodjeljuje se u svih šest zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turskoj.

    Lamija Grebo