Vijest

Izborne nepravilnosti na glasanju u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

21. Oktobra 2024.11:49
Koalicija “Pod lupom” je na odgođenim lokalnim izborima u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu zabilježila izborne nepravilnosti, koje se, kako navode, ponavljaju godinama i ukazuju na potrebu za unapređenjem izbornog procesa.
Izbori, ilustracija. Foto: EPA/VLADIMIR STOJAKOVIC

U saopćenju Koalicije “Pod lupom” se navodi da je proces glasanja na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama u kojima su izbori odgođeni zbog poplava na ovim područjima, prošao slično kao na redovnim izborima, uz značajne razlike u pojedinim nepravilnostima i propustima.

Jedna od zabilježenih nepravilnosti koja se, prema navodima “Pod lupom”, tradicionalno ponavlja jeste porodično glasanje, koja je zabilježena na 62 posto biračkih mjesta, u odnosu na 51,6 posto biračkih mjesta za redovne izbore.

“Broj slučajeva korištenja pomoći drugog lica bez potvrde da im je pomoć potrebna značajno je veći na odgođenim izborima. Na redovnim izborima, ove situacije su zabilježene na 8,1 posto biračkih mjesta, dok su na odgođenim izborima zabilježene na 27,6 posto posmatranih biračkih mjesta”, stoji u saopćenju.

Veći je broj slučajeva u kojima je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini i zabilježena na 37,9 posto biračkih mjesta u odnosu na 29,3 posto biračkih mjesta za redovne izbore.

Koalicija je evidentirala i jedan slučaj kršenja izborne šutnje.

“U samom centru Konjica i u blizini biračkih mjesta, u toku procesa glasanja, postavljen je stranački propagandni materijal jednog političkog subjekta na lokalni objekat, koji je vidljiv sa okolnih biračkih mjesta”, saopćeno je, a među ostalim nepravilnostima zabilježeno je fotografisanje glasačkih listića, narušavanje tajnosti glasanja, glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata i zadržavanje neovlaštenih osoba na biračkom mjestu.

Posmatrači su u toku dana, kako je saopćeno, uložili primjedbe na izborni proces na sedam posmatranih biračkih mjesta, od kojih se tri odnose na paralelne biračke spiskove koje su stranački posmatrači koristili za evidenciju birača koji su glasali u Fojnici, s ciljem pritisaka na birače i uz moguće kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka građana i Krivičnog zakona BiH. Zbog ove nepravilnosti, poslana je i inicijativa za pokretanje postupka po službenoj dužnosti Općinskoj izbornoj komisiji Fojnica i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Zabilježena izlaznost na odgođenim izborima bila je veća u odnosu na redovne.

“Izborne nepravilnosti, koje su evidentirane i na ovim odgođenim izborima i koje se ponavljaju godinama, po ko zna koji put ukazuju na potrebu za unapređenjem izbornog procesa, posebno u segmentima identifikacije birača, glasanja i brojanja glasova”, navode iz Koalicije.

Dodaju kako nove tehnologije, koje su pilotirane i koje su se pokazale kao uspješne, predstavljaju budućnost izbora u BiH jer sprečavaju dokazane izborne prevare na izborni dan, a da održavanje narednih općih izbora 2026. godine bez primjene novih tehnologija na svim redovnim biračkim mjestima ne može biti opcija.

Također navode kako jačanje nepristrasnosti i profesionalnosti u radu izborne administracije, veća izvjesnost kažnjavanja i izricanje maksimalnih zakonom propisanih sankcija jesu najbolji način za odvraćanje onih koji najčešće varaju na izborima i, dobrim dijelom zahvaljujući tim prevarama, pobjeđuju na izborima.

    Lamija Grebo