Suđenje

Memić i ostali: Sporan status svjedokinje s imunitetom

14. Oktobra 2024.13:09
Na suđenju bivšem načelniku Ilidže Senaidu Memiću i ostalima koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva nije ispitana jer su Odbrane osporile imunitet od krivičnog gonjenja, koji joj je ranije dat.
Senaid Memić s braniocem Nerminom Mulalićem. Foto: BIRN BiH

Odbrana Senaida Memića navodi da imunitet koji ima svjedokinja Jelena Tošić nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Federacije BiH. Advokat Nermin Mulalić je rekao da su svjedokinju ranije pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) ispitali u svojstvu osumnjičene, te je naknadno dobila status zaštićene svjedokinje.

Mulalić je kazao da u Tužilaštvu postoji zabilješka u kojoj je navedeno da je sa svjedokinjom obavljen i “neformalni“ razgovor, ali da joj se ne može dodijeliti imunitet jer je saslušana u vezi s istim predmetom.

“Ne postoji nešto što bi se moglo nazvati ‘neformalnim razgovorom’ sa svjedokom, a ne s osumnjičenom“, rekao je Mulalić.

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa optuženu Sanju Čizmedžić, rekao je da je i ranije iznio prigovor, odnosno dva dana poslije dodjeljivanja imuniteta svjedokinji, te da je “očigledno dodijeljen iz političkih razloga“.

Kantonalna tužiteljica Željka Radovanović-Sokić je rekla da je istina da je 2015. godine MUP KS-a ispitao svjedokinju, ali u vezi s drugim krivičnim predmetom, te da ona tada nije bila osumnjičena.

“Jelena Tošić je bila prijavljena, a ne osumnjičena osoba“, rekla je tužiteljica i dodala da je Tošić bila ispitana prije otvaranja istrage, ali i da je napola saslušanja zatražila imunitet jer se plašila da bi mogla biti inkriminisana.

Feraget je dodao da ne stoje takvi navodi Tužilaštva jer svjedokinja u ovom momentu ima status osumnjičene, te da se time vrše zloupotrebe i kršenje zakona.

Advokat Mulalić se nadovezao da je još od 2015. godine svjedokinja procesno i suštinski saslušana kao osumnjičena.

“Postupajući tužilac je dao MUP-u naredbu da se Jelena Tošić sasluša kao osumnjičena“, rekao je Mulalić i dodao da je svjedokinja imala status osumnjičene do momenta kada je Kantonalnom tužilaštvu počela odgovarati kao svjedokinja.

Odbrane svih optuženih su bile saglasne da se Tošić ne saslušava, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Adisa Zahiragić je rekla da će odluka biti naknadno saopćena.

Optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti Memića, bivšeg načelnika općine Ilidža, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Azru Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Prema optužnici, Eterović i Mulaosmanović su, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole, koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar.

 

Nino Bilajac