Vijest

Ustavni sud BiH privremeno obustavio dio nastavnog programa kojim se veličaju ratni zločinci

11. Oktobra 2024.15:16
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na vanrednoj plenarnoj sjednici donio je odluku o obustavljanju primjene dijela nastavnog programa za predmet Historija za deveti razred osnovne škole, za koji je podnijeta apelacija zbog veličanja ratnih zločinaca.
Vanredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH. Foto: Ustavni sud BiH

Zahtjev za ocjenu ustavnosti dijela nastavnog programa u kome se veličaju ratni zločinci podnijelo je 13 članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Odlukom o usvajanju privremene mjere Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu osporenog članka Pravilnika i Privitka u dijelu koji se odnosi na ‘Temu 11. RS i Odbrambeno-otadžbinski rat’. Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenom zahtjevu“, saopćeno je iz Suda.

Iz Ustavnog suda su naveli da bi provođenje Pravilnika i Privitka u osporenom dijelu imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije.

Nastava u Republici Srpskoj već je počela i neminovno je da će se i osporeni dio Pravilnika i Privitka u dijelu koji se odnosi na “Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“, a koji se tiče ljudskih prava djece, primjenjivati, navodi se u saopćenju.

“Međutim, primjena tih dijelova Pravilnika i Privitka može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti. Stoga je Ustavni sud ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka“, saopćeno je.

Detektor je ranije pisao o tome kako je novi nastavni plan u Republici Srpskoj, prema kojem će osnovci detaljnije – kao o herojima – učiti o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, doživotno osuđenima za genocid i druge zločine, za stručnjake falsifikovanje istine, stvaranje paralelnog svijeta i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, a za žrtve ratnohuškačke poruke.

Prema novom nastavnom planu, koji je danas stavljen van snage, djeca bi trebala učiti o nastanku, Vojsci Republike Srpske, stradanju i zločinima nad srpskim narodom, Glavnom štabu, Vrhovnoj komandi i “herojima rata” – Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Momiru Taliću, Novici Simiću.

Vijeće Evrope je 2000. godine izdalo preporuku da se “privremeno obustavi podučavanje o periodu od 1992. do 1995. godine u BiH, sve dok historičari – uz podršku međunarodnih stručnjaka – ne utvrde zajednički pristup izučavanju ovog perioda u školi”.

Od 2018. godine se učenje o događajima iz ‘90-ih vratilo u nastavne programe i udžbenike, ali bez zajedničkog pristupa, već bazirajući historijske lekcije na afirmativnom prikazivanju dešavanja, shodno u kojem se dijelu države izučava, a Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN) je ranije analizirala sadržaje udžbenika Historije u bh. entitetima i Srbiji, te je ukazano da se o ovim događajima osnovce uči različito i nerijetko ignoriraju sudski presuđene činjenice.

BIRN BiH je 2023. predstavio Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, koja nudi izvore informacija temeljene na činjenicama iz presuda, koje se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe, a sve s ciljem podizanja nivoa javnog razumijevanja i osiguranja podrške pri suočavanju s prošlošću.

Kompletna Baza dostavljena je ministarstvima obrazovanja u BiH kako bi na objektivan način, kroz sudske činjenice utvrđene presudama Haškog tribunala (ICTY), pomogla nastavnom osoblju i radnicima da u nastavne planove i programe uvrste ove teme.

Lejla Memčić