Vijest

Tužilaštvo HNK-a formiralo predmet nakon poplava u Hercegovini

7. Oktobra 2024.15:39
Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) formiralo je predmet nakon poplava koje su pogodile ovaj kanton, a usljed kojih je, prema informacijama mostarske policije, poginuo 16 osoba, te provjeravaju navode da li postoji uloga ljudskog faktora.
Donja Jablanica nakon poplava. Foto: EPA/Nidal Šaljić

Iz Tužilaštva je za Detektor saopšteno da su tužioci, po dojavi o tragediji koja se desila na području općina Jablanica i Konjic, izašli na teren.

“Zajedno s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a i Policijske uprave Konjic, odnosno Policijske stanice Konjic i Jablanica, poduzeli i poduzimaju sve neophodno potrebne radnje iz svoje nadležnosti, a koje ne trpe odlaganja”, rekli su.

Policija i Tužilaštvo, kako je saopšteno, poduzimaju radnje provjera navoda i informacija s ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima se dogodila ova tragedija, s posebnim akcentom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora, naročito u odnosu na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi u mjestu Donja Jablanica.

“U tom cilju, naložena su određena vještačenja, te pribavljanje određene poslovne dokumentacije”, navode iz Tužilaštva.

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite HNK-a i MUP-a, 16 je poginulih osoba na poplavom pogođenim prostorima HNK-a.

Od ukupnog broja poginulih, 15 osoba je iz Jablanice, jedna iz Konjica, dok je sinoć ponovo došlo do neprovjerenog prijavljivanja druge mrtve osobe na području Buturović Polja. U Konjicu se, prema podacima MUP-a, i dalje traga za četiri prijavljene nestale osobe, dok u Jablanici taj broj sada službeno iznosi pet nestalih čiji su nestanak prijavili njihova rodbina, prijatelji i komšije.

“Od 17 smrtno stradalih, jedno je tijelo još uvijek neidentifikovano“, saopćeno je iz MUP-a.

Poplave su pogodile i Srednjobosanski kanton u kojima su na području Fojnice poginule tri osobe. Tužilaštvo ovog kantona nije odgovorilo na upit Detektora da li je nakon poplava formiran predmet.

Lejla Memčić