Vijest

Koalicija “Pod lupom“ zabilježila preko hiljadu izbornih nepravilnosti

4. Oktobra 2024.14:41
Dugoročni posmatrači Koalicije “Pod lupom“ su od kraja jula zabilježili oko 1.367 slučajeva izbornih nepravilnosti, od kojih su najčešće zloupotrebe javnih sredstava i resursa, kao i 42 politička subjekta koji krše izborna pravila.

Konferencija Koalicije “Pod lupom”. Foto: BIRN BiH

Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose s javnošću Koalicije “Pod lupom“, predstavljajući ključne nalaze drugog preliminarnog izvještaja o dugoročnom građanskom posmatranju Lokalnih izbora 2024.,za period od jula do septembra, kazao je da je zabilježeno oko 1.367 slučajeva izbornih nepravilnosti.

Najčešće su to zloupotreba javnih sredstava i resursa, nepravilnosti pri formiranju biračkih odbora, nepravilnosti u izbornoj kampanji te, nešto rjeđi, propusti u radu lokalnih izbornih komisija, nepravilnosti u radu medija i pritisci na birače.

Prema nalazima Koalicije, 42 politička subjekta krše izborna pravila, a najveći broj izbornih nepravilnosti odnosi se na Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpsku demokratsku stranku (SDS), Stranku demokratske akcije (SDA), Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH, Socijaldemokratsku partiju (SDP) te Partiju demokratskog progresa (PDP).

“Ono što nam ovi podaci govore jeste da čak 86 posto svih zabilježenih nepravilnosti se odnosi na ovih šest političkih subjekata“, naveo je Kamenjaković te dodao da je Koalicija podnijela skoro 300 prijava Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Pojasnio je da je CIK, na osnovu prijava Koalicije, izrekao 71 sankciju, odnosno novčane kazne u iznosu od 146 hiljada maraka, te je 29 osoba uklonjeno s liste kandidata za nestranačke predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, dok je 16 osoba uklonjeno s liste kandidata za članove biračkih odbora.

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije “Pod lupom“ je naveo da su posmatrali 291 predizborni skup političkih subjekata u prethodnih 25 dana, te da ova organizacija od maja kontinuirano posmatra 80 profila političkih stranaka na društvenim mrežama.

“Na osnovu ovih predizbornih skupova, možemo reći da je jedna dobra stvar ta što politički subjekti i kandidati – kad se obraćaju uživo građanima, kada im gledaju u lice – pričaju uglavnom o lokalnim problemima i lokalnim temama u lokalnim zajednicama, to je u 90,7 posto slučajeva“, kazao je on.

Predstavljajući nalaze, rekao je da je u 25,3 posto slučajeva na predizbornim skupovima bila besplatna podjela hrane i pića, da je u 18,6 posto slučajeva organizovan prijevoz građana na predizborni skup, te da su funkcioneri u 16,3 posto slučajeva na skup dolazili službenim vozilima.

Dodao je da su posmatrali oko 80 profila političkih subjekata na društvenim mrežama, gdje je zabilježeno da se objave u skoro 67 posto slučajeva ne odnose na predstavljanje programa, da je u 21 posto slučajeva program neodređen i bez konkretizacije. Samo u 12 posto slučajeva program je jasno predstavljen.

“U ovoj izbornoj kampanji, ako se fokusiramo samo na nepravilnosti, fokus tih ključnih pitanja i stvarnih problema građana često su odvlačila četiri ključna elementa – zapaljiva retorika političkih subjekata, diskreditacija političkih oponenata, pritisci na birače i zloupotreba djece“, naveo je on te kazao da posebno zabrinjava 48 slučajeva zabilježenih pritisaka na birače i da je uglavnom riječ o kupovini glasova.

Prema informacijama s terena, kako je kazao, glas košta u prosjeku između 100 do čak 400 maraka.

U odnosu na zloupotrebu djece u političke svrhe, čega je zabilježeno oko 36, Jovanović je kazao da se ova izborna nepravilnost ponavlja, te da se prvi put može i sankcionisati.

“Prvi put imamo zakonski regulisanu ovu nepravilnost, međutim, stranke ne poštuju izborna pravila i nastavljaju kršiti osnovna prava djece“, kazao je on te dodao da CIK u nedovoljnoj mjeri sankcioniše ovu izbornu nepravilnost.

    Aida Trepanić Hebib