Vijest

Ustavni sud BiH proglasio Izborni zakon Republike Srpske neustavnim

19. Septembra 2024.17:34
Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Izborni zakon Republike Srpske, koji je Narodna skupština entiteta usvojila u aprilu ove godine, jer se njime preuzimaju nadležnosti državnih institucija.
Narodna skupština Republike Srpske. Foto: Detektor

Ustavni sud je razmatrao zahtjeve Denisa Zvizdića, prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i četiri delegata državnog Doma naroda za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona RS-a.

“U odluci je utvrđeno da osporeni zakon nije u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zato što se osporenim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Ustavni sud je zaključio da u državnom Ustavu ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se mogla uspostaviti ustavnost osporenog zakona koji je donijela Narodna skupština RS-a.

Podsjećaju da Izborni zakon BiH predstavlja “odluku institucija Bosne i Hercegovine”, kao i da su entiteti, po Ustavu BiH, dužni poštovati te odluke.

“Stoga je osporeni zakon u cijelosti stavljen van snage, a privremena mjera koja je donesena 24. jula 2024. godine prestala je važiti”, piše u odluci Ustavnog suda.

Izborni zakon RS-a usvojila je Narodna skupština ovog entiteta 19. aprila 2024. godine. U julu je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru i suspendovao ovaj zakon do donošenja konačne odluke.

Izborni zakon RS-a predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog Izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u Republici Srpskoj.

Neustavni zakon predviđa i da sljedeći lokalni izbori na teritoriji RS-a budu organizovani i održani po entitetskom zakonu. Po ovom zakonu, ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u organizaciji budućih izbora u Republici Srpskoj preuzima Republička izborna komisija.

Ranije je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo više od stotinu izmjena državnog Izbornog zakona kojima, između ostalog, sprečava trgovinu mjestima u biračkim odborima, kandidaturu osuđenim ratnim zločincima, osigurava ravnopravnost spolova i veću transparentnost o imovini i finansiranju kampanja.

    Lejla Memčić