Vijest

Logoraši najavljuju nove masovne proteste dok se ne usvoji zakon o njihovim pravima

19. Septembra 2024.16:42
Nekoliko desetina logoraša ponovo je ispred Vlade Federacije tražilo usvajanje entitetskog zakona o njihovim pravima i novčanu pomoć zbog troškova koje imaju u pokušajima da ostvare prava u Republici Srpskoj i najavili su nove masovne proteste širom države, nakon što su ih premijer i ministri ignorisali.
Protest logoraša u Sarajevu, Foto: BIRN BiH

Članovi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine koji su u četvrtak protestvovali ispred Vlade Federacije tražili su od premijera Nermina Nikšića, ministra pravde Vederana Škobića, ministra za pitanja boraca Nedžada Lokmića i ministra za rad i socijalna pitanja Adnana Delića da im se obrate, ali niko osim Delića nije bio u zgradi Vlade.

Predsjednik Saveza Seid Omerović rekao je da od premijera Nikšića očekuju da u narednih deset dana organizuje sastanak kojem će prisustvovati ministri i predstavnici logoraša, a na kojem bi trebali dogovoriti naredne korake u donošenju zakona o logorašima.

“Moramo zbog države da damo status logorašima, da kažemo da su postojali logori. Većina nas se danas bori i sastavlja kraj s krajem”, kazao je Omerović i dodao da je neprihvatljivo da “svjedoci istine nemaju nikakva prava”.

Osim preživljenih tortura, Omerović je rekao da su logoraši svojim svjedočenjima dali bitan doprinos dokazivanju ratnih zločina. On je pojasnio da je drugim zakonima prepoznato samo pet posto ove kategorije, a da 95 posto logoraša nije ostvarilo nikakvo priznanje.

Federalni ministar pravde Vederan Škobić ranije je u odgovoru za Detektor rekao da radna grupa, formirana u novembru prošle godine, nije uspjela postići konsenzus u izradi prijedloga zakona o logorašima.

Predsjednik Udruženja logoraša “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi 92-95” Hadžići, Almin Đelilović, rekao je da je logoraška populacija tokom proteklog rata u BiH preživjela razne torture, ali da njihov status nije riješen ni danas.

“Niti jednim zakonskim okvirom, 28 godina nakon rata, status ove populacije nije riješen. Status logoraša ne postoji u BiH”, rekao je Đelilović u obraćanju okupljenima.

Današnji protesti rezultat su odluke Skupštine Saveza iz jula ove godine, rekao je Đelilović i objasnio da su došli predstavnici udruženja s prostora cijele BiH.

“Ukoliko se ne donesu adekvatna rješenja, bit će puno masovnijih protesta širom BiH. To im obećavam. Zašto ovi ljudi koji su propatili nisu zaslužili da budu dio zakonskih rješenja i da im se pomogne”, pitanje je koje je Đelilović uputio premijeru Nikšiću i ministrima.

Na protest je došao i Fikret Alić koji se svojevremeno našao na naslovnoj stranici magazine Time kao logoraš iz “Trnopolja”, poznat kao “čovjek sa žice”. Kazao je da, iako je cijeli svijet vidio tu fotografiju i čuo njegovu priču, on i dalje nema zakonski priznat status logoraša.

U BiH ne postoji državni zakon o žrtvama torture, a Republika Srpska je 2018. usvojila entitetski zakon čija rješenja su kritikovali logoraši.

Nepostojanje zakona na državnom nivou također znači da ne postoji ni zvanična procjena broja logora u BiH, kao ni broj žrtava torture. U Savezu logoraša BiH smatraju da je bilo 657 logora i oko 200.000 zatočenika, a na osnovu procjena tri udruženja ratnih žrtava.

Lejla Memčić