Suđenje

Memić i ostali: Izgradnjom objekata na Ilidži prekršen regulacioni plan

16. Septembra 2024.15:44
U nastavku suđenja bivšem načelniku Ilidže Senaidu Memiću i ostalima koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu rekao je da su izgradnjom dodatnih spratova u objektima “Panamera“ i “Malak“ prekršeni regulacioni planovi i da je time oštećena Općina.
Senaid Memić s braniocem Nerminom Mulalićem. Foto: BIRN BiH

Pravobranilac općine Ilidža Marko Jašar kazao je da je na ovoj funkciji od 2021. godine, te da nije imao direktnog doticaja sa izgradnjom spornih objekata, ali da se s predmetima optužnice upoznao kroz službenu dokumentaciju. Potvrdio je da je prethodni pravobranilac dao pozitivno mišljenje na sporazum sklopljen između Općine i ugostiteljskog objekta “Brajlović“ u vezi s izgradnjom parkinga.

“Radi se o kršenju regulacionog plana koji predstavlja javni interes“, rekao je svjedok i dodao da je tako narušen interes Općine te da, ukoliko se utvrdi krivica optuženih, postoji osnov za podnošenje imovinskopravnog zahtjeva.

Pojasnio je da je regulacionim planom utvrđeno kolika je spratnost dozvoljena.

Jašar je posvjedočio da se u predmetima “Panamera“ i “Malak“ ne radi samo o materijalnoj šteti, već i o nadležnosti Općine da se stara o spratovima koji nisu bili predviđeni regulacionim planom.

On je negirao da mu je, kako ga je pitala zastupnica “Panamere“ Mirna Avdibegović, poznato da je izgrađen manji objekat od predviđenog, kao i parking.

Optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti Memića, bivšeg načelnika općine Ilidža, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Azru Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Prema optužnici, Eterović i Mulaosmanović, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali su po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole, koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Svjedokinja Tužilaštva Emina Musić, koja trenutno obavlja funkciju zamjenice pravobranioca Općine, tužiteljici Željki Radovanović-Sokić je rekla da nije imala dodira s aktima vezanim za gradnju na Ilidži.

Kao voditeljica programa za dodjelu zemljišta “Panameri“, Musić je rekla da je zemljište dodijeljeno nakon raspisanog konkursa, a da su od Pravobranilaštva dobili pozitivno mišljenje.

Pojasnila je da je, kao zamjenica pravobranioca, postupala po pitanju parkinga jer je došao zahtjev od kluba vijećnika za mišljenje.

“Brajlović je izgradio parking za Općinu koji će koristiti u svrhu poslovne djelatnosti, a da se uložena sredstva kompenziraju za zakup javne površine“, rekla je Musić i pojasnila da, nakon isteka vrijednosti kompenzacije, parking ostaje u vlasništvu Općine.

Svjedokinja je rekla da je Ured pravobranioca prikupio dokumentaciju i uporedio je s već potpisanim sporazumom, te su uočili nekoliko tehničkih grešaka koje su naknadno ispravljene.

Branilac Memića, Nermin Mulalić, pitao je svjedokinju da li Pravobranilaštvo ima nadležnosti u pogledu gradnje objekta.

“Mi nemamo nadležnost da preispitujemo osnovanost davanja dozvola za gradnju, samo za davanje zemljišta dajemo mišljenje“, rekla je Musić i dodala da nije bilo nepravilnosti u vezi s dodjelom zemljišta.

Musić je na pitanje sutkinje da li joj je bilo poznato kakav će se objekat graditi, rekla da je za davanje dozvole za dodjelu zemljišta, njoj kao voditeljici projekta u Službi za imovinsko-pravne poslove, bila bitna kvadratura objekta, a ne spratnost, zona u kojoj se objekat nalazi i pravosnažna urbanistička dozvola.

Dženana Kazagić, predstavnica etažnih vlasnika u zgradi prekoputa izgrađene “Panamere“, navela je da novoizgrađeni objekat nije predstavljao smetnju stanarima.

“Nama ta zgrada ne predstavlja problem. Nama su problem parking mjesta“, rekla je Kazagić.

Tužiteljica Radovanović-Sokić podsjetila ju je na iskaz iz 2023. u kojem je rekla da je na plakatu vidjela da će biti izgrađen objekat s četiri sprata, što je svjedokinja potvrdila. Rekla je da nije znala da su naknadno izgrađena dva sprata jer je bila postavljena ograda.

Na pitanje zastupnice Mirne Avdibegović da li joj je poznato da je izgrađen novi parking između “Panamere“ i zgrade policije, svjedokinja je rekla da jeste.

Naredno ročište zakazano je za 14. oktobar.

Lejla Memčić