Suđenje

Pročitana optužnica na obnovljenom suđenju Amiru Zukiću i ostalima

12. Septembra 2024.17:04
Tužilaštvo Kantona Sarajevo pročitalo je na obnovljenom suđenju optužnicu koja Amira Zukića i ostale tereti za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, trgovinu utjecajem te primanje dara.
Amir Zukić. Foto: BIRN BiH

Kako je dogovoreno na prethodnom ročištu, Tužilaštvo je pročitalo objedinjene tačke optužnice na koje se odnosi obnovljeni postupak.

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad Trako, Esed Džananović i Ramiz Karavdić optužnicom se terete da su od aprila do augusta 2016. godine zaposlili nekoliko osoba u Javnom preduzeću “Elektroprivreda BiH”, gdje je Džananović obavljao funkciju izvršnog direktora. Optužnicom se terete za protuzakonito posredovanje, primanje nagrade, te trgovinu utjecajem u cilju da ostvare novčanu korist.

Bibić je bio dugogodišnji zaposlenik Kliničkog centra u Sarajevu i član niza upravnih i nadzornih odbora, te znajući da je Amir Zukić u to vrijeme bio generalni sekretar i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije, mogao je iskoristiti poziciju i utjecati na zapošljavanje. Oni su razmijenili 188 SMS poruka te nekolicinu poziva dogovarajući zapošljavanja, a koristeći termin “projekat”, za zaposlenja su uzimali između 16.000 i 19.000 maraka, navodi se u optužnici.

Zukić i Bibić su, prema optužnici, grupi pridružili Senada Traku, funkcionera Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) iz Visokog, njegovog sina Nedžada te penzionisanog poštara iz Banovića Ramiza Karavdića, koji su “zbog velikih poznanstava” imali zadatak da pronađu ljude kojima bi se za novac nudilo zaposlenje, pročitano je.

U aprilu 2016. godine grupa je, kako se navodi u optužnici, trebala zaposliti jednu osobu na mjesto elektromontera u Podružnici “Elektrodistribucije” u Zenici, a iznos od 16.000 maraka, koji je bio kod Ramiza Karavdića nakon preuzimanja od oca zaposlenog, nikada nije došao do Zukića jer je Karavdić uhapšen poslije primopredaje novca. Na istoj poziciji je trebala biti zaposlena još jedna osoba, kojoj su tražili 17.000 maraka, no nekoliko dana prije zaposlenja, pored Karavdića, uhapšeni su Senad i Nedžad Trako, Safet Bibić i Esed Džananović.

U aprilu je u Podružnici “Elektrodistribucije” u Tuzli na mjesto elektromontera trebala biti zaposlena još jedna osoba, kojoj je traženo 19.000 maraka, ali do realizacije nikada nije došlo jer je prevelika suma novca bila u pitanju.

U junu 2016. godine su Zukić i Bibić saznali da će se zapošljavati novi radnici u Podružnici “Elektroprivrede” u Bihaću te, uz posredništvo Džananovića, posao obećali pravnici i ekonomistici iz ovog grada, navodi se u optužnici. U optužnici se navodi da su znali da će on postupiti po njihovim zahtjevima i zaposliti ljude bez obzira da li ispunjavaju uslove. Kako se dalje navodi, Džananoviću je Zukić već ranije pomogao oko njegovog napredovanja na poziciju izvršnog direktora za distribuciju.

Kantonalna tužiteljica je navela da je Esed Džananović, kao izvršni direktor “Elektroprivrede BiH”, iskoristio ovlasti i zaposlio sedam osoba – pet na neodređeno i dvije na određeno vrijeme.

Bibić i Trako su 2014. godine uzeli 11.000 maraka od oca mladića kojeg su putem poznanstava zaposlili u KJKP-u “Rad”, ali nisu ispunili obećanje da dobije ugovor na neodređeno, sa opravdanjem da je novac potrošen u predizbornu kampanju. Otac je zatim rekao da mu sina zaposle u KJKP “Pokop” ili da mu vrate novac, no ništa od toga se nije realizovalo jer su uhapšeni.

Bibić je, mjesec dana prije hapšenja, od diplomirane medicinske sestre uzeo 20.000 maraka za zaposlenje u “Domu zdravlja Kantona Sarajevo”, da bi u septembru 2016. godine medicinska sestra bila zaposlena u Domu zdravlja u Ilijašu, navodi se. Bibić je iste godine posredovao u zaposlenju osobe u bolnici “Abdulah Nakaš”, a zauzvrat je tražio 15.000 maraka, od kojih 3.000 odmah, bombonjeru i parfem. Godinu dana ranije Bibić je “završio” ispit studentici Medicinskog fakulteta u Sarajevu te za 5.500 maraka pomogao da položi ispit “Anatomija dva”.

U optužnici se navodi da su osumnjičeni počinili udruživanje radi činjenja krivičnih djela “primanje dara ili nagrade”, “trgovina utjecajem” te “protivzakonito posredovanje”.

Kantonalni sud ukinuo je prvostepenu presudu iz jula 2022. kojom su Zukić, Bibić, Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. i osuđeni na kazne od godinu i po do šest godina zatvora.

Ranijom presudom je Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije, osuđen na tri godine zatvora, koliko je dobio i Džananović, tadašnji izvršni direktor za elektrodistribuciju “Elektroprivrede BiH”. Bibić, koji je bio tehničar u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke, na godinu i po zatvora.

Istom presudom su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako.

Osuđujući dio prvostepene presude je ranije ukinut.

Na ovom ročištu iznesen je i dio dokaznog materijala, a nastavak je zakazan 26. septembra.

Nino Bilajac