Suđenje

Delimustafić i ostali: Pročitana optužnica protiv Hamdije Habula

23. Jula 2024.16:07
Na suđenju Aliji Delimustafiću i ostalima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je pročitalo optužnicu protiv Hamdije Habula koji se tereti za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom “pranje novca“, nakon čega su Optužba i pojedine Odbrane iznijele uvodne riječi.

Alija Delimustafić ispred zgrade Kantonalnog suda s braniocem Ifetom Feragetom. Foto: BIRN BiH

Kako je pročitao tužilac Mladen Jovičić, Habul se tereti da je postao član organizovane grupe koju je Alija Delimustafić, od početka 2009. do kraja 2016. godine, na području Kantona Sarajevo i šire – svjesno i s htijenjem – organizovao i njome rukovodio, a s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Prema optužnici, Delimustafić, koji nije bio odgovorno lice u pravnom licu “Centralexport“ d.o.o. Istočno Sarajevo i Habul, koji je znao da vlasništvo nad nekretninom potiče iz izvršenja krivičnog djela, su po prethodnom dogovoru sklopili dva fiktivna ugovora o kupoprodaji nekretnina – sa istim datumom i istog predmeta prodaje, ali sa dvije različite kupoprodajne cijene – a koje ugovore su lično potpisali.

Kako se navodi, oba ugovora su sačinjena i notarski obrađena po zahtjevu Delimustafića, iako nikada nije došlo do isplate kupoprodajne cijene. Prema ugovorima, pravno lice je “Centralexport“ d.o.o. Istočno Sarajevo, zastupano po osnivaču Delimustafiću – kao prodavcu nekretnine, a Habul je, kao kupac, čovjek od povjerenja Delimustafića.

Prema riječima tužioca Jovičića, Habul je, iako je znao da Delimustafić nije odgovorno lice u “Centralexportu“ i da je tako stečena imovina pribavljena izvršenjem krivičnog djela, istu primio, držao i njome raspolagao.

Habul i grupa za organizovani kriminal su, prema navodima, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od dva miliona i 26 hiljada maraka, u vidu vrijednosti pribavljene nekretnine, a pravno lice Zemljoradnička zadruga “Sarajevsko polje“ Stup-Ilidža je oštećeno za ovaj iznos.

Habul je, nakon spajanja predmeta, optužen s Delimustafićem, Izetom Musićem, Zoranom Lončarom, Emirom Karačom, Elvirom Kreho, Džemalom Karićem, Lejlom Cerić, Suadom Hadžić, Edinom Mutevelić, Kemom Kapurom, Enverom Delimustafićem, Samirom Skorupan, Seadom Hadžićem, Zaimom Spahovićem i Ševalom Arnautović te više pravnih lica.

Njima je na teret stavljen organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaja nekretnina, te druga krivična djela počinjena u periodu od 2009. do 2016. godine.

Tužilac Jovičić je u uvodnoj riječi naveo da se dokazi Kantonalnog tužilaštva odnose na rezultate posebnih istražnih radnji. On je najavio saslušanje 169 svjedoka, 12 sudskih vještaka, policijskih službenika te izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza.

Dodao je da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, te predložiti da ih Sud proglasi krivima.

Delimustafićev branilac Ifet Feraget je kazao da je njegov branjenik tri i po godine proveo zatvoren, a da je Tužilaštvo proizvoljno posezalo za pritvorom. Dodao je da je Odbrana stupila u kontakt s tužiocem, te da je cilj bio zaključenje sporazuma.

Zamolio je Sud da odobri izmjenu redoslijeda provođenja dokaza, kako bi Odbrana dokazala da je iznos, koji Tužilaštvo traži za postizanje sporazuma, neosnovan.

Feraget je tokom uvodnog izlaganja predložio da Sud donese odbijajuću presudu jer je, kako je naveo, došao u posjed dokumenta, prema kojem je sudija za prethodno saslušanje Husein Delalić potvrdio predmetnu optužnicu bez ikakvog uvida u dokaze, a kojem zahtjevu su se pridružile i ostale Odbrane.

Habulova braniteljica Nina Kisić je izjavila da će ova Odbrana imati prijedlog za donošenje odbijajuće presude jer nije provedena procedura potvrđivanja optužnice. Dodala je da Habul tokom istrage nije ispitan u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, te da iz dokaza proizilazi odsustvo krivnje na strani njenog branjenika.

Suđenje se nastavlja 3. septembra, kada je planirano saslušanje jednog svjedoka i izvođenje materijalnih dokaza.

*Ovom tekstu je dodan dio uvodnog izlaganja branioca Ferageta sa prijedlogom za donošenje odbijajuće presude.

Aida Trepanić