Vijest

Pet tužilaštava bez rada na predmetima visoke korupcije

18. Jula 2024.14:58
U nastavku sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predstavljena je informacija o predmetima visoke korupcije i organizovanog kriminala, te je rečeno da pet tužilaštava nije imalo u radu ove predmete.
Sjednica VSTV-a BiH. Foto: BIRN BiH

Na predstavljanju informacije o predmetima visoke korupcije i organizovanog kriminala – presjek stanja na dan 30. juni 2024, rečeno je da je podignuto manje optužnica u odnosu na prethodni period. Prethodni put je informacija o ovim predmetima predstavljala presjek stanja zaključno s krajem decembra prošle godine.

“Podignute su tri optužnice, dok je u prethodnom izvještajnom periodu podignuto 11 optužnica. Kad su u pitanju pravosnažne presude, doneseno je više pravosudnih presuda – šest, a u prethodnom izvještajnom periodu ih je bilo tri”, kazali su iz Odjela za pravosudnu analitiku i izvještavanje.

Kantonalna tužilaštva u Goraždu i Širokom Brijegu, te okružna javna tužilaštva u Banjoj Luci, Doboju i Istočnom Sarajevu nisu imala u radu predmete visoke korupcije. Tužilaštva koja nisu podigla optužnice za korupciju i organizovani kriminal bila su kantonalna tužilaštva u Goraždu i Livnu.

Na sjednici je rečeno i da su četiri tužioca i 12 sudija dobili najnižu – nezadovoljavajuću – ocjenu rada nakon primjene izmjene kriterija za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija.

Iz Odjela za pravosudnu analitiku i izvještavanje kazali su da su kriteriji izmijenjeni krajem 2022. godine, nakon što je to Vijeće zatražilo, s ciljem da se ocjene rada sudija i tužilaca približno izjednače.

“Što se tiče tužilaštava, pooštrena je bodovna skala i način obračuna statističkog kvaliteta za tužioce koji rade na predmetima opšteg kriminaliteta, a snižen je prag za dodjelu najviše ocjene sa 100 na 95 bodova i za ocjene sudija i tužilaca”, rečeno je iz ovog odjela.

Kazali su da su liberalizovani uslovi za dobijanje najviše ocjene kada je u pitanju realizacija broja predmeta. U 2023. godini 63 posto tužilaca je dobilo najbolju ocjenu rada, a 84 posto glavnih tužilaca.

Najbolju ocjenu rada dobilo je i 52 posto sudija, a 67 posto predsjednika sudova. Naveli su da je postignut cilj iz 2022. godine i da je djelimično približen postotak sudija i tužilaca s najboljom ocjenom. U 2022. godini je 72 posto tužilaca imalo najbolju ocjenu, a 45 posto sudija.

“U općinskim sudovima značajno je povećan broj sudija koji su dobili najbolju ocjenu rada”, naveli su iz Odjela.

Članovi Vijeća pohvalili su rad Odjela za podršku svjedocima Suda BiH i njihovu saradnju sa sudijama i tužiocima.

Odjel za disciplinske postupke, zajedno s USAID-om, predstavio je informaciju o Analizi rezultata i nalaza implementacije za praćenje primjene Smjernica za sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu za 2023. godinu. Kako je rečeno, analiza podrazumijeva evidencije o dodatnim aktivnostima nosilaca pravosudnih funkcija, evidencije o prijemu poklona, o istupima u javnosti, evidencije prijava izrečenih disciplinskih mjera i o izuzećima.

Muhamed Sušić iz USAID-a kazao je da je ključna komunikacija između VSTV-a, Odjela za disciplinske postupke, sudova i tužilaštava za sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu i kao zaključak predložio daljnju implementaciju i unapređenje instrumenata za praćenje primjene Smjernica.

Lejla Memčić