Vijest

Kratak rok za dostavljanje finalnog Nacrta zakona o VSTV-u Venecijanskoj komisiji

17. Jula 2024.14:55
Rok do septembra za dostavljanje Venecijanskoj komisiji finalne verzije Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću je kratak, naveli su na sjednici članovi VSTV-a, o čemu će obavijestiti i Ministarstvo pravde BiH i Delegaciju Evropske unije te ukazati i na eventualne posljedice.
Sjednica VSTV-a BiH. Foto: BIRN BiH

Na sjednici je rečeno da je Venecijanska komisija dala svoja privremena mišljenja, ali se o njima nije detaljno izlagalo. Navedeno je da je mišljenje skoncentrisano na tri oblasti – samo članstvo i organizacija Vijeća, potom odredbe zakona koje se tiču imenovanja sudija i tužilaca, te disciplinskih postupaka.

Venecijanska komisija je, kako je rečeno, dala komentare da treba povećati broj “vanjskih“ članova Vijeća koji nisu nosioci pravosudnih funkcija.

Na sjednici je rečeno da je Venecijanska komisija ponovila da pitanje nacionalne podobnosti ne bi trebalo imati toliki značaj pri imenovanju sudija i tužilaca, ali i članova Vijeća.

Osim toga, navedeno je da se Venecijanska komisija osvrnula na listu disciplinskih prekršaja s preporukom da se izvrši podjela na teže i lakše.

Član Vijeća Davor Martinović je kazao da je ovo mišljenje shvatio kao neku vrstu “ukidnog rješenja“, te da u njemu nema ništa o rješenju pitanja etničkog sastava Vijeća.

“Sad se ja pitam da li je samo taj neki vrući krompir vraćen nama“, kazao je.

Nekoliko članova Vijeća je ukazalo na to da je rok za dostavljanje finaliziranog Nacrta zakona o VSTV-u Venecijanskoj komisiji – početkom septembra – poprilično kratak, ako se u obzir uzme obim posla i sezona godišnjih odmora.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je kazao da postoji opasnost da se zbog ovako kratkih rokova dobiju nedovoljno dobra rješenja.

Zaključeno je da Vijeće podržava izradu prijedloga ovog zakona, te da će uputiti dopis Ministarstvu pravde BiH i Delegaciji EU u kojem se ukazuje na kratke rokove, kao i na eventualne posljedice koje oni mogu prouzročiti.

Na sjednici je raspravljano o ispunjenju uslova za početak rada posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala u Vrhovnom sudu Federacije i Federalnom tužilaštvu. Iz Odjela za imenovanje i napredovanje rečeno da su iz ovog suda i Tužilaštva naveli da još uvijek nije obezbijeđen prostor za rad sudija i tužilaca, niti postoje naznake kada će to biti, kao i da nisu raspisani konkursi za tehničko osoblje, niti pokrenuta procedura za nabavku odgovarajuće opreme.

Amila Mimica Kunosić je kazala da ne vidi razlog zbog čega Vrhovni sud i Tužilaštvo nisu pokrenuli konkursnu proceduru, s obzirom na to da taj vid procedura traje.

Iako je za sutra bilo planirano, nakon rasprave je usvojen prijedlog da se imenovanje ovih sudija i tužilaca odloži za septembar, kao i da se Vijeće obrati Vrhovnom sudu Federacije, Federalnom tužilaštvu i Vladi Federacije “da odrade svoj dio posla“.

Tokom sjednice, između ostalog, usvojeno je uputstvo o anonimizaciji i objavljivanju disciplinskih odluka, ali se nije posebno izlagao njegov sadržaj. Za uputstvo je rečeno da je izrađeno po principu ostalih za anonimizaciju odluka.

Sjednica VSTV-a će se nastaviti sutra, 18. jula.

Lamija Grebo