Vijest

Vijeće ministara BiH odgodilo provjeru imovine sudija i tužilaca

9. Jula 2024.16:49
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) većinom glasova utvrdilo je u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji će Ministarstvo pravde uputiti Državnom parlamentu na razmatranje po hitnoj proceduri.
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Foto: Vijeće ministara BiH

Izmjenom Zakona pomjeren je rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka po izvještajima do februara naredne godine umjesto ranije uspostavljenog 23. marta 2024.

U saopćenju sa danas održane sjednice Vijeća ministara BiH navodi se kako se želi omogućiti nesmetan rad pravosuđa i u potpunosti uspostaviti funkcionalan sistem provjere izvještaja o imovini koji će osnažiti integritet nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

“Istodobno se propisuje da sve osobe imenovane u pravosuđu od 23. marta 2024. do 28. februara 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a dodatna provjera njihovih izvještaja o imovini i interesima bit će izvršena nakon uspostave Odjela za provedbu postupka po izvještajima”, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Napomenuli su i da ako ishod dodatne provjere bude negativan, bit će pokrenut disciplinski postupak prema ranije definiranim pravilima.

Ranije je Parlamentarna skupština BiH usvojila Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, a posebnom odredbom je predviđeno da će u roku jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, on biti usklađen sa standardima Evropske unije.

Zbog toga je pripremljen novi, sveobuhvatni Nacrt zakona o VSTV-u, za koji Ministarstvo pravde BiH, kao predlagač, tvrdi da rješava sva pitanja u skladu s preporukama koje je ranije utvrdila Venecijanska komisija, ali i pravni stručnjak Reinhard Priebe, te GRECO preporuke i izvještaji o Bosni i Hercegovini.

Ovaj zakon je jedan od 14 prioriteta za približavanje BiH Evropskoj uniji.

Nino Bilajac