Vijest

Naredne sedmice presuda za zločin kod Ključa

5. Jula 2024.16:13
Sud Bosne i Hercegovine naredne sedmice će izreći prvostepenu presudu trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su optuženi za učešće u ubistvima civila u Velagićima kod Ključa 1992. godine.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude Bošku Unčaninu, Marinku Miljeviću i Draganu Despotu zakazano je za četvrtak, 11. jula.

Optuženi su za učešće u ubistvima 78 bošnjačkih civila počinjenim 1. juna 1992. u Velagićima. Prema optužnici, bili su pripadnici Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka.

Istog dana, u predmetu protiv sedmorice optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima u Lukavcu 1992. godine, Odbrane će nastaviti sa izlaganjem završnih riječi.

Za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena od juna do oktobra 1992. optuženi su Zijad Srabović, Refik Morankić, Ahmet Bajrić, Abid Arapčić, Pašaga Čajić, Samir Džambić i Mirsad Žilić.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice” i Hrvatskog vijeća obrane Modrac, a ostali pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Sljedeće sedmice u Sudu BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim gradovima.

Lamija Grebo