Suđenje

Delimustafić i ostali: Dostavljanje odgovora preminulom punomoćniku

11. Juna 2024.16:39
Na suđenju Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, tužilac Samir Selimović pročitao je dijelove optužnice prema kojima su fingirani parnični postupci u Općinskom sudu u Sarajevu, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.
Alija Delimustafić ispred zgrade Kantonalnog suda s braniocem Ifetom Feragetom. Foto: BIRN BiH

Tužilac Selimović je pročitao da su, pod nadzorom i usaglašavanjem s organizatorom grupe Alijom Delimustafićem – od 2013. do kraja 2016. godine, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinskopravne koristi – sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić i advokat Kemo Kapur po prethodnom dogovoru vršili provođenje fingiranih parničnih postupaka pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Sutkinja Fazlagić-Pašić je od 2013. do 2014. godine, prema optužnici, iskoristila svoj službeni položaj i zaprimila podnesak Kapura koji se odnosio na preinačavanje tužbe mimo Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje, te inicirala formiranje novog predmeta.

Dalje se navodi da je sutkinja Fazlagić-Pašić tužbu protiv 63 lica, koja se odnosi na utvrđenje prava vlasništva i upise u zemljišne knjige, dostavila na odgovor Sekuli Đokiću, punomoćniku svih tuženih, iako punomoć za zastupanje svih tuženih nije bila ni uložena u spis jer je Đokić preminuo 1985. godine.

“Svjesna da sam podnesak nije potpisalo više od polovine tuženih lica, ipak je takav podnesak prihvatila kao vjerodostojan i, svjesna da tuženi nisu priznali tužbeni zahtjev, donijela presudu kojom se utvrđuje da je Đokić Ratko stekao pravo vlasništva dosjelošću nad nekretninama“, navodi se u optužnici, kao i da je na osnovu ove nezakonite presude izvršena uknjižba i prodaja zemljišta jednoj kompaniji za 24.000 maraka, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist.

Kantonalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Fazlagić-Pašić koja je tereti da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizovane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić, ali je optužena nedostupna.

Selimović je dalje pročitao da je sutkinja Fazlagić-Pašić izdala naredbu da se Kapuru dostavi dopis kojim se traži uređenje tužbe, znajući da nije punomoćnik nijedne od stranaka u predmetu, zbog utvrđenja prava vlasništva i upisa u zemljišne knjige, da bi potom on predao podnesak kojim svi tuženi priznaju tužbeni zahtjev. Potom se navodi da je Kapur, nakon što je Fazlagić-Pašić donijela presudu, podnio zahtjev za uknjižbu prava vlasništva na Dušanku Đokić, koja je prodala nekretninu za 33.450 KM, iako je znala da je tako stečena imovina pribavljena krivičnim djelom.

U narednoj tački optužnice, koju je pročitao tužilac, navodi se da su – po prethodnom dogovoru između Fazlagić-Pašić, Faruka Telalagića, Ševale i Edina Arnautovića – od 2014. do 2016. godine provođeni fingirani parnični postupci u vidu sticanja prava vlasništva nad nekretninama.

Zatim se u sljedećoj tački navodi da su Ševala Arnautović i Telalagić dostavili uređenu tužbu, po dopisu Fazlagić-Pašić, u kojem kao nasljednici umrlog oca tuže 25 lica zbog utvrđenja i uknjižbe po osnovu dosjelosti nad nekretninom. Dalje se navodi da je Fazlagić-Pašić donijela presudu zbog propuštanja, kojom utvrđuje da su Arnautović i Telalagić stekli pravo vlasništva, nakon čega je iskazala predmet završenim. U optužnici se navodi da su njih dvoje kasnije stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 180.000 maraka, u visini procijenjene vrijednosti nekretnine, te je istovremeno pričinjena šteta tuženim licima.

“U cilju zaštite djelovanja grupe za organizovani kriminal i zadržavanja pribavljene protivpravne koristi, Lejla Fazlagić-Pašić je dokumentaciju predala Aliji Delimustafiću na čuvanje, koji je potom predao Jusi Škrijelju, kod kojeg je pronađena prilikom izvršenog pretresa od strane službenika Federalne uprave policije“, pročitao je Selimović.

Za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, optužnica tereti Aliju Delimustafića, Lejlu Cerić, Zorana Lončara, Izeta Musića, Emira Karaču, Elviru Kreho, Džemala Karića, Suada Hadžića, Edina Mutevelića, Kemu Kapura, Envera Delimustafića, Samira Skorupana, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Ševalu Arnautović i Hamdiju Habula, te nekoliko pravnih lica.

Suđenje se nastavlja 2. jula.

Jasmin Begić