Vijest

Sutra svečanost povodom otvaranja kancelarije Rusije u Banjoj Luci

10. Juna 2024.16:41
Ambasada Ruske Federacije u utorak organizuje svečanost povodom otvaranja davno najavljene kancelarije ove zemlje u Banjoj Luci, u vremenu kada se suočava s protjerivanjem svojih diplomata iz drugih zemalja zbog invazije na Ukrajinu. Domaćini organizuju prilično zatvorenu svečanost za koju pozive nije dobila većina ambasada EU i zemalja NATO-a, prema diplomatskim izvorima Detektora.
Milorad Dodik i Igor Kalabuhov tokom Besmrtnog puka u maju 2024. godine. Foto: Detektor

Ruska Federacija će, nakon višegodišnjeg čekanja, u utorak na svečanosti povodom Dana Rusije ozvaničiti skoro otvaranje kancelarije u Republici Srpskoj, na događaju na koji su pozvani entitetski ali i izabrani zvaničnici državnih institucija, potvrđeno je nezvanično za Detektor iz više diplomatskih izvora.

Širenje diplomatske misije Rusije dogovoreno je prije početka invazije ove zemlje na Ukrajinu s bivšom ministricom vanjskih poslova, ali se o njemu manje govorilo od kada su ruski vojnici umarširali u Ukrajinu. U pozivnicama, u koje je Detektor imao uvid, gosti se pozivaju u Hotel “Bosna” na proslavu državnog praznika – Dana Rusije, ali i “zvaničnog otvaranja kancelarije Ambasade Ruske Federacije”.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio je za Detektor da je pozvan na događaj, ali nije htio dati detaljniji komentar. Prema više stranih diplomatskih izvora Detektora, Ruska Ambasada pozivnice je uglavnom slala zemljama čije vlasti imaju proruske stavove.

Ideja o otvaranju konzularnog predstavništva Ambasade Ruske Federacije u BiH postoji godinama, a ozbiljna namjera Kremlja da proširi svoje diplomatsko predstavništvo u BiH zvanično je iskazana 2021. godine, kada je saglasnost za tu ideju dala tadašnja ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Da bi se konzulat mogao otvoriti ove godine, još je u februaru najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a to je dodatno potvrđeno iz Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Nedugo nakon što je imenovan, u vremenu kada se Rusija suočila s protjerivanjem svojih diplomata iz drugih zemalja nakon početka invazije na Ukrajinu, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je tokom konferencije za novinare s Miloradom Dodikom, u februaru 2023., rekao da njega više interesuje kako se troši domaći novac na rad diplomatskih predstavništava i da je ta obaveza za BiH stvorena ranijom saglasnošću Turković.

Nakon toga, Detektor je otkrio da je Rusija u BiH poslala najmanje dvojicu diplomata koji su protjerani iz drugih zemalja zbog kršenja diplomatskih protokola. Istraživanje je otkrilo da su domaće vlasti akreditovale dvojicu diplomata, iako ih dvije prijateljske zemlje iz okruženja smatraju opasnošću.

“Rusija posmatra ovaj dio Zapadnog Balkana, i BiH možda primarno, kao poligon za dokazivanje neke svoje vrste moći i ostvarivanje nekih svojih ciljeva”, kazao je ranije Konaković i dodao da Rusija opstruira put BiH prema Evropskoj uniji i NATO-u.

Detektor nije mogao dobiti komentar ministra vanjskih poslova, Konakovića, koji nije odgovarao na poruke sa zahtjevom za komentar o najavama zvaničnog otvaranja kancelarije.

Ali otvaranje konzulata nije obično širenje diplomatske misije, smatra Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

On smatra da Rusija svoj uticaj širi na različite načine, pogotovo preko “meke moći”, te da svoje namjere “već izvjesno vrijeme pokazuju kroz avanturizam pojedinih čelnika entiteta Republika Srpska i pojedinih ruskih zvaničnika”.

“S obzirom da u Bosni i Hercegovini manje-više sve izlazi iz uobičajenih diplomatskih manira, ne treba isključiti mogućnost da otvaranje ruskog konzulata bude mimo uobičajenih diplomatskih normi koji važe prema Bečkoj konvenciji”, smatra Bećirović.

Svečanost će biti posvećena i Danu Rusije koji se obilježava 12. juna. Prošle godine je Dan Rusije u Republici Srpskoj obilježen uz prisustvo ambasadora Igora Kalabuhova i ruskog propagandiste Vladimira Genadijeviča Solovjova, koji je odabranim novinarima uručio priznanja.

Među novinarima koji su dobili priznanje je i predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, Danijel Simić, koji je 2022. godine boravio na okupiranom Krimu gdje je bio jedan od posmatrača procesa referenduma o pripajanju okupiranih regija Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona Ruskoj Federaciji. Solovjov je Simiću, Miloradu Dodiku i Kalabuhovu tada tokom prijema uručio nagrade Udruženja novinara Rusije.

Još uvijek nije poznato gdje će biti sjedište ruske kancelarije u Banjoj Luci. Iz Ambasade Ruske Federacije nisu odgovorili na zahtjev Detektora za komentar.

Rusija je Ministarstvu vanjskih poslova BiH prijavila diplomate za kancelariju u Banjoj Luci puno prije zvaničnog otvaranja. Prema dostupnim diplomatskim listama iz marta i juna ove godine, za kancelariju u Banjoj Luci akreditovan je Maksim Piskarev kao prvi sekretar.

    Irvin Pekmez