Vijest

Na izložbi na Kosovu bit će predstavljeni i “Životi iza polja smrti”

7. Juna 2024.14:21
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Kosovo naredne sedmice otvara izložbu “Reporting House”, koja omogućava posjetiocima da se kreću kroz različite aspekte sukoba koji je na Kosovu tinjao tokom 1990-ih, a na kojoj će biti predstavljeni i videi iz projekta “Životi iza polja smrti”.
Objekat „Reporting House“ u Prištini. Foto: BIRN

U okviru izložbe koja se otvara u Prištini, bit će prezentovani i videi iz “Životi iza polja smrti”, zajedničkog projekta BIRN-a BiH i Memorijalnog centra u Srebrenici u kojem je snimljeno 100 svjedočanstava preživjelih žrtava genocida. Ovim projektom su povezana pojedinačna svjedočanstva s predmetima u kolekciji muzejske zbirke Memorijalnog centra, koje su do sada donirali preživjeli.

Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a Bosne i Hercegovine, bit će jedan od govornika na otvaranju izložbe u ponedjeljak, 10. juna, u zgradi robne kuće “Grmija”.

“Obilježavajući četvrtinu vijeka od kraja rata na Kosovu, izložba ‘Reporting House’ nudi građanima Kosova i posjetiocima detaljan uvid u posljednji evropski sukob iz 20. vijeka. Predstavljena od strane BIRN-a Kosovo, KALLXO.com, Prištinskog bijenala i ‘Paper Gallery’, izložba prikazuje ratne teme kroz novinarske, fotografske i medijske artefakte tog vremena zajedno sa savremenim umjetničkim djelima”, navode iz BIRN-a Kosovo.

Izložba “Reporting House” omogućava posjetiocima da se kreću kroz različite aspekte sukoba koji je iznjedrio Oslobodilačku vojsku Kosova, prerastao u rat od 1998. do 1999. i kulminirao tokom 11 sedmica zračnih napada NATO-a, koji su doveli do oslobođenja Kosova, a 2008. do njegove nezavisnosti.

Kako je saopćio BIRN Kosovo, izložba prikazuje prvu verziju historije, koju su napisali novinari, i demonstrira njihovu centralnu ulogu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi umjetnika različitih profila, ali i 150 televizijskih priča s Kosova u periodu između 1992. i 1999. koje su producirali BBC, Das Erste, NHK, RTE, EO 2, Tele 5 i Frontline News Television, promovišući rad novinara, fotografa, snimatelja i lokalnih fiksera koji su ih napravili.

“Izazovi s kojima su se suočavali novinari koji su izvještavali o ratu na Kosovu i danas, odjekuju kada oni koji izvještavaju o sukovima od Ukrajine do Gaze, od Sudana do Etiopije, moraju da se bore s propagandom i dezinformacijama, koje pojačavaju društveni mediji”, navode iz BIRN-a Kosovo.

Izložba će biti otvorena do sredine septembra.

    Aida Trepanić