Vijest

Preminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović

Goran Salihović, bivši glavni državni tužilac, preminuo je sinoć, potvrdio je za Detektor njegov advokat Rifat Konjić i dodao da je o tome obavijestio sarajevski Kantonalni sud, u kojem se Salihoviću sudilo za zloupotrebu položaja, te se u narednom periodu očekuje odluka o obustavljanju postupka.
Goran Salihović. Foto: BIRN BiH

Prema advokatu Konjiću, tužilac Salihović je nakon teške bolesti preminuo 3. juna ove godine.

Salihović je rođen 1959. u Tuzli, a na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1986. godine, dok je pravosudni ispit položio u Beogradu. Prema dostupnoj biografiji, Salihović je bio predsjednik Kantonalnog i Općinskog suda za prekršaje u Tuzli, Općinskog suda za prekršaje Lukavac, kao i operativni analitičar u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Lukavac.

U decembru 2012. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je Salihovića na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a tu dužnost je preuzeo 1. februara 2013.

Na ovu dužnost Salihović je došao s mjesta predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, koji je vodio prethodnih sedam godina. Rukovodeće funkcije u pravosudnim institucijama obavljao je 20 godina.

Od septembra 2016. godine suspendovan je s pozicije glavnog državnog tužioca. Potom je protiv Salihovića vođen disciplinski postupak kojim je smijenjen s pozicije glavnog tužioca, a u novembru 2018. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv njega za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Teretio se da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 80.000 maraka, odnosno da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Postupak protiv njega je potom prenesen u sarajevski Kantonalni sud, gdje mu je suđenje počelo u januaru 2020, a zadnje ročište je održano u martu prošle godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija