Suđenje

Vrabac: Često boravio u kancelariji gdje su pohranjene službene legitimacije

5. Aprila 2024.11:59
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da je optuženi Mustafa Vrabac često boravio kod njih u kancelariji, gdje su se nalazile službene legitimacije.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Dario Anđelić, šef Odjela za pravne, administrativno-tehničke i opšte poslove u Tužilaštvu BiH, ispričao je da je radio i posao koji se odnosi na izdavanje službene legitimacije koja se sastojala od kožne futrole, značke te službene iskaznice.

Naveo je kako je generalno vođena evidencija o službenim značkama u elektronskoj formi, te je postojao revers da je zaposlenik preuzeo ili predao legitimaciju.

“Nije se nikad desilo da nestane značka, do ovog slučaja“, izjavio je Anđelić te pojasnio kako su za nestanak saznali iz medija i kada su došli istražitelji.

Izjavio je da nije prisustvovao uviđaju, ali su poslije izvršili kontrolu dokumentacije te utvrdili da je značka trebala biti u Tužilaštvu, ali fizički je nije bilo.

Na upit tužiteljice Bojane Jolović, da li je optuženi često boravio kod njega i njegove kolegice u kancelariji, svjedok je odgovorio potvrdno.

Pojasnio je da je s kolegicom Amrom dijelio kancelariju u kojoj su se nalazili ormari pod ključem, a u kojima su bile službene legitimacije. Naveo je da su često bili otvoreni zbog personalnih dosijea.

“Provodio je sate, bio je tu i dok su ormarići otvoreni, nije to nešto što je bilo skriveno (…) i da su bili zaključani, mogao je vidjeti gdje se nalaze ključevi od ormara“, kazao je svjedok. On je dodao da je Vrabac mogao ostati i sam u kancelariji, te da je “bilo prilika“.

Svjedok se nije mogao sjetiti da li je još neko bio u kancelariji u momentu kada je Denisa Gačanin razdužila značku.

U unakrsnom ispitivanju, Anđelić je izjavio da nema značku jer nije ovlašteno službeno lice i da je optuženom bio neposredno nadređeni.

Vrabac je optužen da je, obavljajući poslove referenta, rukovodioca Odsjeka za opšte poslove, krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva BiH u julu 2022. godine. Na teret mu je stavljeno i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem zbog traženja i primanja novca kako bi posredovao u Tužilaštvu.

Amra Ibreljić je posvjedočila da u Tužilaštvu dijeli kancelariju s Anđelićem. Ispričala je kako ga je mijenjala kada nije bio prisutan i da su značke pohranjene u limenom ormaru, od kojeg je ključ bio u ladici, a ključ od ladice na stolu.

Izjavila je da je Vrabac sarađivao s Anđelićem i s njom te boravio kod njih svaki dan, ali da su i pojedine kolegice boravile ponekad. Prema njenom mišljenju, optuženi je mogao znati gdje se nalaze službene legitimacije te vidjeti i gdje se nalaze ključevi.

Na upit Odbrane, svjedokinja je izjavila da je optuženom bila nadređena i da ima svojstvo zaposlenika.

Denisa Gačanin je ispričala da je u Tužilaštvu BiH radila kao stručni saradnik i da je početkom februara 2019. razdužila značku te potpisala papir o vraćanju. Ona je potvrdila svoje potpise na reversu o preuzimanju i povratu legitimacije.

Branioca Dragišu Jokića je zanimalo da li su neovlaštena lica zaduživala značku, na šta je svjedokinja kazala da joj nije poznato, ali misli da nisu mogli.

Nastavak suđenja je 10. maja.

Aida Trepanić