Vijest

Ramić potvrđeno dvije i po godine zatvora, Dupovac oslobođen

5. Aprila 2024.14:02
Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je Alisi Ramić kaznu od dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu, dok je Hasana Dupovca oslobodilo optužbi za zloupotrebu položaja.
Alisa Ramić (Mutap). Foto: BIRN BiH

Ovu informaciju su za Detektor potvrdili tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara te Ifet Feraget, pravni zastupnik oštećene porodice Memić.

Alisi Ramić, ranije Mutap, ovom presudom potvrđena je odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, dok je Hasanu Dupovcu – u oslobađajuću – preinačena ranija presuda kojom je bio osuđen na tri godine zatvora.

On je pravosnažno oslobođen optužbi da je, u svojstvu nekadašnjeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažovao svjedoka M-10 da pronađe vozilo Renault Clio, iako je znao da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela.

Apelaciono vijeće je ranije Alisu Ramić osudilo zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće tada utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela”, kazao je ranije predsjedavajući Apelacionog Staniša Gluhajić.

Prvostepenom presudom su Ramić, Dupovac te Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni krivice, nakon čega je Apelaciono vijeće obnovilo suđenje u ovom predmetu te osudilo Dupovca i Ramić na ukupno pet i po godina zatvora.

Na tu odluku su žalbe uložili i Državno tužilaštvo i Odbrane.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Aida Trepanić