Vijest

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Čapljini

29. Marta 2024.15:26
Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu kojom se Dragan Milanović oslobađa optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. na području Čapljine.
Vrhovni sud Federacije BiH. Foto: BIRN BiH

Vijeće Vrhovnog suda Federacije je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona te je potvrđena presuda mostarskog Kantonalnog suda kojom je Milanović oslobođen optužbe da je, kao pripadnik jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Ludvog Pavlović”, nečovječno postupao i učestvovao u pljački civilnog stanovništva.

Prvostepenom presudom je Milanović oslobođen optužbi da je kao saizvršilac u julu 1993. u logoru “Gabela” u Čapljini nečovječno postupao i ponižavao civila bošnjačke nacionalnosti M. Z., a zatim s još jednim pripadnikom HVO-a ga odveo u selo Gradina kod Počitelja, gdje se nalazila njegova supruga H. Z., od koje su tražili novac u iznosu od 2.500 njemačkih maraka kako bi mu navodno omogućili odlazak u inostranstvo. Supruga im je, u strahu za suprugov život, kako se navodi u presudi, predala traženi novac, da bi nakon toga sjeli u automobil i odvezli M. Z. u njima poznatom pravcu, i od tada mu se gubi svaki trag.

Na ovu presudu je žalbu uložilo Kantonalno tužilaštvo u Mostaru zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se žalba uvaži i pobijana presuda ukine te odredi održavanje pretresa pred drugostepenim sudom. Branitelj optuženog je u odgovoru na žalbu predložio da se ona odbije kao neosnovana.

Vrhovni sud je ocijenio neprihvatljivim žalbene navode Tužilaštva HNK da je prvostepeni sud izveo pogrešan zaključak o uzročno-posljedičnoj vezi između radnji optuženog, kao izvršioca, i sudbine oštećenog M. Z., odnosno da je u konkretnom slučaju optuženi postupao kao saizvršilac.

Jasmin Begić