Vijest

Naredne sedmice u sudnici optuženi za vrijeđanje žrtava rata iz Viteza

28. Marta 2024.13:23
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice će se o krivnji izjasniti Samir Nukić, optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, potvrđeno je za Detektor.

Državni sud. Foto: BIRN BiH

Ročište na kojem je planirano da se Nukić izjasni o krivnji zakazano je za četvrtak, 4. aprila.

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužilaštvo podiglo, a Sud potvrdio po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine.

Kako je ranije saopćeno, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu – koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim – javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook, sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je “ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”.

Detektor je u emisiji “TV Justice” u projektu “Zaboravljene žrtve rata” donio priču o zločinu u kojem je 1993. godine stradalo osmero djece u Vitezu, za koji niko nije odgovarao.

Lamija Grebo