Suđenje

Vrabac: Tražio mu 10.000 eura da bude izostavljen iz postupka

22. Marta 2024.12:53
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je optuženi Mustafa Vrabac, nekadašnji zaposlenik Tužilaštva, tražio od njega 10.000 eura kako bi bio izostavljen iz istrage koja je navodno bila vođena protiv njega.
Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Anto Antunović iz Kiseljaka kazao je da ima IT firmu i da je krajem 2022. primio poziv od lica koje se predstavilo kao Dejan i rekalo mu da bi se trebali naći, jer ima neki postupak protiv njega. Rekao je da su poruke kasnije razmjenjivali preko Vibera i da je na profilu Dejana bila značka Tužilaštva.

Kada su se našli u Sarajevu, kako je ispričao, Dejan – za koga će se ispostaviti da je Mustafa Vrabac – pokazao mu je značku Tužilaštva.

“Rekao mi je da se vodi postupak protiv mene, koji se lako može riješiti s novčanom naknadom od 10.000 eura”, prisjetio se Antunović.

Dodao je da mu je Vrabac govorio i o Isi Bradari, koji je kod njega mijenjao kriptovalute i za koga mu je kazao da će biti uhapšen. Svjedok je naveo da je Vrabac spominjao šefa, a da je on samo posrednik, kao i da može dobiti najmanje deset godina zatvora. Rekao je da mu je govorio i da finansira terorizam i da će biti uhapšen.

Antunović je kazao da mu nije jasno zbog čega je on obuhvaćen istragom, ali da je Vrapcu rekao da će vidjeti. Kazao je da mu je povjerovao jer je znao podatke o njemu i Bradari, te da je provjerio i utvrdio da fiksni broj s kojeg ga je zvao pripada Tužilaštvu.

Svjedok je rekao da mu je Vrabac poslao poruku da je sve dogovoreno i da je kod šefa na potpisu, te mu je on obećao novac. U međuvremenu, kako je kazao, otišao je u Tužilaštvo i dao izjavu, a potom je s policijom obučen kako će izvršiti primopredaju i dobio je označeni novac. S Vrapcem se našao u hotelu “Swissotel” 9. januara 2023.

“Tražio je kovertu, ja sam dao… Kad je izlazio, uhapsili su ga”, rekao je Antunović.

Branilac Dragiša Jokić pozvao se na izjavu iz istrage u kojoj je svjedok naveo da je traženo da se sastanak u “Swissotelu” pomjeri, jer je stigla naredba suda. Svjedok je potvrdio da je optuženi stalno govorio da je samo posrednik i da je spominjao šefa, kao i tužioca i glavnog tužioca.

Vrabac je optužen da je, obavljajući poslove referenta, rukovodioca Odsjeka za opšte poslove, krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva BiH u julu 2022. godine. Na teret mu je stavljeno i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem zbog traženja i primanja novca kako bi posredovao u Tužilaštvu.

Na poziv Tužilaštva saslušan je Isa Bradara, koji je kazao da se bavio poslovima s kriptovalutama i da je poznavao Antuna Antunovića. Bradara je ispričao da je Mustafu Vrapca upoznao preko poznanika iz Njemačke.

“On mi je rekao da hapsi kriminalce, da radi za državu”, naveo je svjedok, dodavši da je Vrabac znao da radi sa Antunovićem.

Kazao je da je u ljeto 2022, dok je bio u Dubrovniku, zamolio Vrapca da mu donese 10.000 maraka od Antunovića. Vrabac mu je, kako je ispričao, govorio da je Antunović kriminalac i da će biti uhapšen, te da je predlagao da izvuče svoj novac od njega.

Dodao je da mu je Vrabac rekao da ga je vidio na nekom spisku terorista u vezi sa njegovim objavama na mrežama. Svjedok je kazao da je u određenoj mjeri sumnjao u ono što priča Vrabac i da je mislio da želi neku korist za sebe.

Branilac Jokić je prigovorio na relevantnost Bradarinog svjedočenja.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Marija Taušan