Vijest

Svako drugo dijete pretrpjelo neki oblik zlostavljanja na internetu

21. Marta 2024.15:55
Sigurnost na internetu ne postoji, zbog čega je neophodna izmjena zakonodavnog okvira, podizanje svijesti, uključivanje obrazovanja o digitalnom okruženju u nastavni plan i program te procesuiranje krivičnih djela, rečeno je na svečanoj promociji Dana sigurnijeg interneta.
Svečana promocija Dana sigurnijeg interneta. Foto: BIRN BiH

Amela Efendić, menadžerica Centra za sigurni internet je navela da je neophodna bolja zaštita djece od svih oblika nasilja, a posebno onog u digitalnom okruženju koje se iz virtualnog svijeta prenosi u stvarni. Rekla je da Centar za sigurni internet od 2010. vodi SOS liniju za prijavu neprimjerenog sadržaja i imaju potpisane protokole sa svim agencijama za provedbu zakona.

“Znam da je povjerenje javnosti i u institucije, i u agencije za provedbu zakona i u cjelokupni sistem u državi poljuljano, jer nam se svakodnevno dešavaju razna krivična djela. Ali kad je u pitanju online nasilje, zaista iznimno se radi na tome i mislim da se rezultati vide i u procesuiranju, ali moramo više učiniti da svaki zločin adekvatno dobije svoju kaznu”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, u nastavni plan i program je potrebno uključiti sve ono što se tiče zaštite djece u digitalnom okruženju.

Ona je rekla da su milioni djece i mladih žrtve online iskorištavanja te da je, prema statističkim podacima, 54 posto djece do 18 godina pretrpjelo neki oblik zlostavljanja online. Dodala je da je 60 posto počinilaca poznato žrtvi te da je tokom 2023. godine dnevno zabilježeno 1,3 miliona pregleda na dark webu i postova materijala seksualne eksploatacije djece.

“Vrijeme od početka – kada neki predator pristupi djetetu online – do trenutka kada ga na neki način iskoristi je 19 sekundi do 45 minuta. Obično oni već nakon par minuta od djeteta dobiju ili neku nagu fotografiju ili nešto drugo čime će ga ucjenjivati, da li za slanje novca ili neke druge usluge“, kazala je ona te upozorila da pravosuđe mora više raditi na procesuiranju tih zločina.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je rekao da je nužno boriti se protiv ovog oblika kriminaliteta ili nekih ponašanja koja su potencijal za vršenje krivičnih djela. On je pojasnio da ono što se dešava u cyber prostoru prethodi nečemu što predstavlja klasični oblik krivičnog djela.

Podsjetio je da su na nivou Kantona predlagali zakonska rješenja kojima bi se normirala oblast prekršaja protiv javnog reda i mira i kojima bi se internet proglasio javnim mjestom na kom je moguće počiniti prekršaj i za koji neko može biti odgovoran i sankcionisan, ali postoje određena nerazumijevanja.

Detektor je ranije pisao kako je policija u Sarajevu predložila zakonska rješenja za borbu protiv mržnje i širenja lažnih vijesti na internetu, ali da tekst prijedloga ostavlja prostor za zloupotrebe i sužavanje slobode govora.

“Želimo proglasiti internet javnim prostorom, javnim mjestom, mjestom na kojem je moguće počiniti prekršaj i da taj prekršaj bude adekvatno sankcionisan po nama“, kazao je Katica.

Prema mišljenju Saše Petrovića, inspektora Federalne uprave policije, sigurnost na internetu ne postoji.

“Trenutno stanje na skali od jedan do deset je jedan. Uvijek postoje načini kako će druga strana iskoristiti i primamiti žrtvu. Tako da apsolutna sigurnost ne postoji”, zaključio je Petrović.

Aida Trepanić